Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Πολυνομοσχέδιο: Ένα «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων»

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται στις εξής εισοδηματικές κατηγορίες:
1. Εως 6.000 ευρώ που θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
2. Από 6.001 έως 12.000 ευρώ που θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος,
3. Από 12.001 έως 18.000 ευρώ που θα λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Έτσι, θα δίνονται 40 ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ ανά μήνα για δύο
εξαρτώμενα τέκνα, 130 ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και 180 ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα δεν θα προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί και πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιοχές της επικράτειας με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχοντας στους δικαιούχους ενίσχυση εισοδήματος συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής επανένταξης. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αρχίζει την 1.1.2014.
Σε άλλη διάταξη, προβλέπεται ότι από 01-01-2014 θα δοθεί και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (δηλαδή άνω των 12 μηνών), για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των 12 μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου