Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις αποφάσεις της Δευτέρας ο Σαμαρας


«Δώσαμε μάχη για να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα και ζητήσαμε ειδική μεταχείριση της χώρας μας, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Αυτό δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη συνέντευξη τύπου μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Τα νέα ασφαλώς δεν είναι καλά και για την Ελλάδα αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2020. Επίσης, δυστυχώς αλλά φαίνεται να υπάρχει μεγάλη περικοπή στα κονδύλια που θα μας δοθούν με την αρχική πρόταση να μειώνει το ΕΣΠΑ κατά 40% στα 11,2 δις. Πάντως, κατά τη διάρκεια του
ναυαγίου φαίνεται να έγινε πρόταση που μάλλον θα υιοθετηθεί για αύξηση κατά 1 δις ευρώ των κονδυλίων που θα δοθούν στις αναπτυσσόμενες περιφέρειες της χώρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την αφετηρία για τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα πολύ χαμηλή, στα 11,2 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή η μείωση οφείλεται σε τρεις λόγος:
- Συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής
- Αυξάνονται τα μέλη της Ε.Ε. που διεκδικούν μερίδιο και κυρίως οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων
- Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα οικονομικά στοιχεία από το 2007 έως το 2009, πριν δηλαδή την κρίση, αλλά ακούστηκαν και αντιμετωπίστηκαν θετικά τα αιτήματα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «μπορεί να βελτιωθεί σημαντική η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια».
Επίσης, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι έκανε πρόταση η Ελλάδα να λάβει τουλάχιστον 20% περισσότερο παραπάνω από εκείνα που μας έδιναν αρχικά.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας για το ελληνικό ζήτημα ο κ. Σαμαράς είπε ότι είχε ένα διήμερο χρήσιμων επαφών με τους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους σε όλη την Ευρώπη
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «μπορούμε να προωθήσουμε λύσεις συμφέρουσες για εμάς» σημειώνοντας ότι υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές της Ελλάδας, ανάμεσα στους ομολόγους μας.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή και εμφανίστηκε θετικός για την εκταμίευση της δόσης. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις αποφάσεις της Δευτέρας στο Eurogroup, λέγοντας πάντως πως πουθενά πλέον δεν υπάρχει το γνωστό “για όλα φταίει η Ελλάδα“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου