Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πόλη-φάντασμα η Νέα Υόρκη

Πόλη-φάντασμα η Νέα ΥόρκηΣε πόλη-φάντασμα έχει μετατραπεί η αμερικανική μεγαλούπολη. Στους δρόμους της «πόλης που ποτέ δεν κοιμάται» υπάρχουν νερά, πεσμένα δέντρα και συντρίμμια από όσα διέλυσαν οι δυνατοί άνεμοι. Ο απολογισμός των καταστροφών και των θυμάτων είναι τεράστιος από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι: Πάνω από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 8 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον 80 σπίτια καταστράφηκαν, πάνω από 750.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αμερικάνικη μεγαλούπολη μετρά τις πληγές της, με τον Λευκό Οίκο να την κηρύσσει σε
κατάστασης «μεγάλης καταστροφής». Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ακινητοποιημένα μέχρι νεωτέρας, ενώ ακυρώθηκαν 15.773 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και αρκετά αεροδρόμια, όπως τα Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ, είναι ακόμα κλειστά.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μαϊκλ Μπλούμπερκ, το μετρό, που χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες, θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις μέρες για να λειτουργήσει ξανά καθώς σήραγγες έχουν πλημμυρίσει, ενώ επικρατούν εικόνες «που έχουμε δει στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος των ζημιών από το πέρασμα του Σάντι θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αξιωματούχοι επισημαίνουν πως θα χρειαστούν μέρες για να επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς.
Και ο τυφώνας που σκόρπισε θάνατο και καταστροφή, συνεχίζει την πορεία του ως τροπική καταιγίδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, με ανέμους που κινούνται με 75 μίλια ανά ώρα, ο Σάντι κινείται βορειοδυτικά και θα φτάσει στην Πενσιλβάνια. Ακολούθως, θα κινηθεί βόρεια και θα περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά, το βράδυ Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου