Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Άγριος καβγάς Τούρκων και Κούρδων φοιτητών στα κατεχόμενα

Καβγάς με ξύλα και πέτρες σημειώθηκε, στο λεγόμενο διεθνές πανεπιστήμιο Κύπρου στα κατεχόμενα μεταξύ Τούρκων και Κούρδων φοιτητών.
Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, συνελήφθησαν πέντε άτομα για το περιστατικό και χθες άλλα πέντε, ενώ σύμφωνα με την Κίπρις άλλοι 20 καταζητούνται. Η Χαλκίν Σεσί γράφει για 10 συλληφθέντες και 16 υπόπτους που καταζητούνται. Το αποτέλεσμα του καβγά ήταν επτά φοιτητές να ξυλοκοπηθούν άγρια.

Το όλο περιστατικό άρχισε όταν μια ομάδα φοιτητών από την Ανατολία (όπως αναφέρονται οι Κούρδοι), περίπου 150 άτομα, διαμαρτυρήθηκε εντός του «πανεπιστημίου» για τη σύλληψη Κούρδων συμφοιτητών τους και φώναζαν συνθήματα όπως «ο Απο (Αμπντουλάχ Οτσαλάν) δεν πέθανε, ζήτω ο Απο». Πέταξαν πέτρες στην καφετέρια του «πανεπιστημίου» με αποτέλεσμα τρία άτομα να τραυματιστούν.

Απέναντί τους εμφανίστηκε μια άλλη ομάδα φοιτητών από την Τουρκία και ο καβγάς άρχισε. Οι πρώτοι πέντε συλληφθέντες  τέθηκαν υπό διήμερη κράτηση ενώ το «δικαστήριο» διέταξε χθες τη διήμερη κράτηση και των άλλων πέντε. Η Χαβαντίς μιλά για τρεις Κούρδους φοιτητές μεταξύ των συλληφθέντων.

Μέσω της Χαλκίν Σεσί, ο «υπουργός παιδείας» Μουτλού Ατάσιαγιαν έκανε έκκληση για συμμόρφωση όλων, εκφράζοντας τη λύπη του για το περιστατικό και λέγοντας ότι τα «πανεπιστήμια» είναι εστίες μόρφωσης και εκπαίδευσης και αυτό πρέπει να το σκεφτούν και οι φοιτητές και οι καθηγητές. Για το θέμα, ανέφερε, θα έχει συνάντηση σήμερα με τον «υπουργό εσωτερικών», Ναζίμ Τσιαβούσογλου. Εκ μέρους του «διεθνούς πανεπιστημίου» ο Αχμέτ Ανταλιέρ δήλωσε στη Χαλκίν Σεσί ότι λαμβάνονται μέτρα για να μην υπάρξει επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου