Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στυλώνει τα πόδια το ΔΝΤ... ...αλλά η Λαγκάρντ φοβάται την αποσταθεροποίηση

Στυλώνει τα πόδια το ΔΝΤ...Αντιφατικές είναι οι τελευταίες πληροφορίες για τη στάση που θα τηρήσουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τον τρόπο χειρισμού του ελληνικού προβλήματος. Το ΔΝΤ επιμένει σε συνολική λύση, που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» στα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία θέλει να αποφύγει αυτό τον σκόπελο, προωθώντας λύση με ορίζοντα το 2014. Μπροστά στον κίνδυνο ανοιχτής  σύγκρουσης και αδυναμίας λήψης αποφάσεων που θα προκαλούσαν ευρύτερη αποσταθεροποίηση, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ φέρεται τώρα
διατεθειμένη να συζητήσει μια σύνθετη συμβιβαστική φόρμουλα, αφήνοντας το θέμα του haircut χρέους  για μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό να το αποδεχθεί το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, η Λαγκάρντ δέχεται πιέσεις και εκ των έσω, καθώς στο Εκτελεστικοό Συμβουύλιο του ΔΝΤ αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση τού ελληνικού προβλήματος και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, ως μόνη λύση για  να καταστεί αυτό βιώσιμο.
Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται (μόνο) βραχυπρόθεσμα η βιωσιμότητα. Η φόρμουλα  περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων, μείωση επιτοκίων, και απόδοση στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Επί του θέματος πήραν ανεπισήμως θέση και οι ΗΠΑ. Παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα» (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».

Εαν επιτευχθεί κάποια συμφωνία στο Eurogroup, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου -πιθανότατα στις 7 Δεκεμβρίου - για να εγκρίνει την εκταμίευση της συμμετοχής του. Παρά τις υπάρχουσες αντιρρήσεις, η εκταμίευση θα μπορεί να εγκριθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες  διαθέτουν  32% των ψήφων στο Συμβούλιο και οι ΗΠΑ 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου