Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αντιμέτωποι με Εξεταστική Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου


Μονόδρομος για την Ολομέλεια να αποφασίσει για το εάν θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή τουλάχιστον για τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τους χειρισμούς τους στη «λίστα Λαγκάρντ».
Οι διαδικασίες επιταχύνονται μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη καθώς η έρευνά του «σκόνταψε» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα αλλά και από την εκκρεμούσα απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν θα μετατραπεί σε ειδική Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει να εξετάζει το θέμα ή θα εισηγηθεί με πρότασή της στην Ολομέλεια ότι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν
προκύψει από τις ακροάσεις της, θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση αυτόνομης Εξεταστικής Επιτροπής.
Η διαβίβαση της υπόθεσης από τον οικονομικό εισαγγελέα στη Βουλή (που όμως δεν έχει ακόμα φτάσει) προδήλως «μαρτυρά» πως η έρευνα των δύο οικονομικών εισαγγελέων μετά τα υπομνήματα που κατέθεσαν οι πρώην γραμματείς του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης που κλήθηκαν ως ύποπτοι και έδωσαν εξηγήσεις με απολογητικά υπομνήματα εντόπισε πολιτικές ευθύνες που εστιάζονται στους δύο πρώην υπουργούς.
Η δικαστική αυτή εξέλιξη για τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν προδιαγεγραμμένη αφού οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν αμφιβολίες περί της ακεραιότητας και γνησιότητας της λίστας Λαγκάρντ που βρήκε στο ξεχασμένο… αρχείο του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και απέστειλε στο Μαξίμου ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προβεί σε εκ νέου ενέργειες προκειμένου να ανακτηθεί το CD από τις γαλλικές αρχές.
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας χθες καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είπε πως «έχω ζητήσει από τα μέσα Οκτωβρίου με επιστολή στον Γάλλο ομόλογό μου να μας αποσταλεί εκ νέου η λίστα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση…» κάνοντας τον βουλευτή της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλο να τον καλέσει να επανέλθει στο αίτημά του, με την επισήμανση ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα η ανάκτηση αυτών των στοιχείων.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως για πρώτη φορά πληροφορήθηκε το θέμα της ύπαρξης της εν λόγω λίστας στις 30 Σεπτεμβρίου όταν υπήρξαν τα δημοσιεύματα ότι «χάθηκε» από το ΣΔΟΕ καθώς και από ένα ερώτημα που του έγινε εκείνη την περίοδο από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Δεν του είχε γίνει καμία αναφορά ούτε από τον προκάτοχό του όταν παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ούτε από τον τότε προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ούτε από κανέναν άλλο υπηρεσιακό παράγοντα. Μάλιστα είπε ότι όταν, την ίδια περίοδο και ο οικονομικός εισαγγελέας του ζήτησε να διερευνήσει εάν υπήρχε κάποιο σχετικό στοιχείο στην υπηρεσία και να κινήσει τις διαδικασίες να ξαναπάρουμε από τη Γαλλία το CD, το έπραξε αμέσως ενώ ενημερώθηκε από τις διευθύνσεις του υπουργείου ότι δεν ανευρέθη κανένα στοιχείο, ούτε και το διαβιβαστικό έγγραφο που είχε πει ότι συνόδευε το CD ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γι’ αυτό και την επιστολή που έστειλε για την ανάκτησή του στις γαλλικές αρχές το έκανε προς τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.
O κ. Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, επεσήμανε πως όταν ξανάρθει η λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία, όπου έχει ζητήσει, δεν θα τη λάβει ο ίδιος αλλά η αρμόδια υπηρεσία Οικονομικών – Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου καθώς όπως υπογράμμισε «γι’ αυτό είναι οι υπηρεσίες και όχι για να παραλαμβάνει στοιχεία ή αλληλογραφία ο υπουργός…» «καρφώνοντας» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που έχει παραδεχθεί ότι πήρε και κράτησε τη λίστα στο γραφείο του.
Βουλγαράκης – Πελέκη
Προχθές πάντως στην Επιτροπή ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών έγινε γνωστό ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης απέστειλε επιστολή με την οποία ενημέρωσε ότι «από τον μέχρι σήμερα διεξαγόμενο έλεγχο στη “λίστα Λαγκάρντ”, περιλαμβάνονται τα ονόματα του πρώην υπουργού κ. Γεωργίου Βουλγαράκη και της συζύγου του, κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, επισυνάπτοντας στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμα της προαναφερθείσας λίστας» χωρίς βέβαια να γίνει τίποτα περισσότερο γνωστό δηλαδή εάν ανευρέθησαν ξεχωριστοί λογαριασμοί στα ονόματά τους ή του ενός και λόγω της κοινής τους δηλώσεως πόθεν έσχες συμπαρέσυρε το ένα ή το άλλο.
Η Επιτροπή, πάντως, ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο. Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις από αυτούς εντός προθεσμίας είκοσι ημερών, όπως ο νόμος ορίζει.
Γιάννης Απέργης, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου