Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κατατέθηκε η εισηγητική έκθεση από το Υπ. Οικονομικών για τα νέα μέτρα σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό.



Η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς μείωση του αριθμού των εισελθόντων φοιτητών.
2. Η περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.
3. Η δομική αναθεώρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών καθηγητών με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη
κατανομή τους στις οργανικές θέσεις.
4. Ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την μείωση του αριθμού των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
5. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, όπως Ομοσπον-δίες, Αθλητικά Κέντρα, Θέατρα, Μουσεία, Φεστιβάλ, καθώς η δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού θα καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση, ενώ οι μη λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από άλλες προσόδους των ίδιων των φορέων.
6. Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση:
Οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητι-σμού αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος (και στις 3 βαθμίδες), αλλά και τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας και Τεχνολογίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου θα καλύψουν κυρίως δαπάνες για:
• τη μισθοδοσία εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τις σχολικές μονάδες, τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τις διοικητικές περιφερειακές υπηρεσίες εκπαίδευσης,
• τη συνέχιση του προγράμματος πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
• την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχορηγούμενων από το ΥΠΘΠΑ φορέων (νπδδ, νπιδ),
• την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας,
• τη στήριξη των ερευνητικών φορέων,
• την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ,
• την κάλυψη διαφοράς κομίστρου από την παροχή του δικαιώματος μειωμένης μετακίνησης φοιτη-τών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, και
• την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων.

2.   Ελεγκτικό Συνέδριο: Οριακά αντισυνταγματικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού
Κρίνεται αντισυνταγματική και η ρύθμιση που προβλέπει κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στο πλαίσιο του νέου πακέτου των επόμενων μέτρων
Οριακά αντισυνταγματικές κρίνονται από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τρεις βασικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, που εισάγει προς ψήφιση το υπουργεί Οικονομικών στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στο πλαίσιο του νέου πακέτου των επόμενων μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι προσκρούουν στις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα, οι διατάξεις για νέα μείωση των συντάξεων από 5% έως 25%, καθώς όπως επισημαίνεται είναι η πέμπτη κατά σειρά μείωση από το 2010 μέχρι σήμερα.
Επίσης οριακά αντισυνταγματική κρίνεται η ρύθμιση που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 65 έτη προκειμένου οι χαμηλοσυνταξιούχοι να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, με τη ρύθμιση αυτή παραβιάζεται η αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και του κοινωνικού κράτους.
Με το ίδιο σκεπτικό, για τους ίδιους λόγους κρίνεται αντισυνταγματική και η ρύθμιση που προβλέπει κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους, ενώ νόμιμες κρίνονται οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι στο εξής οι βουλευτές θα παίρνουν μόνο μία σύνταξη και όσοι ήδη λαμβάνουν δύο από το δημόσιο θα υποχρεωθούν, εντός τριμήνου, να επιλέξουν τη μία και σε κάθε περίπτωση, τη μεγαλύτερη.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται, ότι από τα μέτρα εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής και ειδικότερα οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι της Βουλής, για τους οποίους, προσθέτει το κείμενο, εξακολουθεί να εφαρμόζεται ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, χωρίς να δικαιολογείται αυτό από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου