Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Στουρνάρας πιέζει τις τράπεζες να δώσουν «εθελοντικά» τα ομόλογα

Ο Στουρνάρας πιέζει τις τράπεζες να δώσουν «εθελοντικά» τα ομόλογα Ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και ζητούν "ανταλλάγματα" για να δεχθούν να τα πουλήσουν στο Δημόσιο στο 28%-35% της ονομαστικής τους αξίας, η κυβέρνηση ασκεί άμεσα και έμμεσα πιέσεις, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους.  Αν δεν πουλήσουν οι τράπεζες θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί από ξένους επενδυτές  η απαιτούμενη ποσότητα/αξία χρεογράφων ώστε να επιτευχθελί μείσωη του χρέους κατά 20 δισ. και να θεωρηθεί επιτυχές το εγχείρημα.

Τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ζήτησε με δηλώσεις του στο
Mega ο υπουργός Οικονομικών Γιαννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι δεν θα προέκυπτε ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων δεν έχει νόημα, επειδή αν χάσουν από τα ομόλογα, θα χρειασθεί να ενισχυθούν εν συνεχεία από το κράτος. 
Ο υπουργός τόνισε τον εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, άφησε όμως να εννοηθεί ότι για να ολοκληρωθεί με επιτυχία (ώστε να μπορεί να γίνει εν συνεχεία η εκταμίευση της δόσης), είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Οσον αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία,  τείπε ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει.  «Δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους», είπε ο κ. Στουρνάρας , «και μάλλον δεν έχει νόημα: Δεδομένου ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση,  είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου