Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Θέλουν να επιβάλλουν παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις

Θέλουν να επιβάλλουν παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις
Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει οι δικαιούχοι των επικουρικών συντάξεων. Το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχέδιου που μελετά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει και την επιβολή παρακράτησης φόρου στις επικουρικές συντάξεις. Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των δικαιούχων;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση φόρου θα υπολογίζεται με τρεις διαφορετικούς συντελεστές:
• Αν το ετήσιο ύψος της επικουρικής σύνταξης ανέρχεται στα 2500 ευρώ η παρακράτηση θα υπολογίζεται με συντελεστή 5%.
• Αν το ετήσιο ποσό κυμαίνεται από 2500 έως 4500 ευρώ, η παρακράτηση θα υπολογίζεται με 10%
• Παρακράτηση 15% θα επιβάλλεται σε όσους έχουν επικουρική σύνταξη η οποία υπερβαίνει τα 4500
ευρώ σε ετήσια βάση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
Σήμερα, ένας συνταξιούχος που έχει κύρια σύνταξη 1000 ευρώ και επικουρική σύνταξη 400 ευρώ, έχει παρακράτηση φόρου μόνο για την κύρια σύνταξη επειδή το ετήσιο ποσό που προκύπτει (μόνο από την κύρια σύνταξη) ξεπερνάει το αφορολόγητο των 5000 ευρώ. Συγκεκριμένα, του παρακρατούνται 58 ευρώ τον μήνα από την κύρια σύνταξη, και τίποτα από την επικουρική. Βέβαια, όταν την επόμενη χρονιά έρχεται το εκκαθαριστικό της εφορίας, το ποσό της κύριας σύνταξης προστίθεται σε αυτό της επικουρικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φόρος ανεβαίνει στα 1720 ευρώ. Πόσα έχουν παρακρατηθεί; Μόλις 700 ευρώ. Τα υπόλοιπα 1120 ευρώ πρέπει να πληρωθούν με το εκκαθαριστικό. (σ.σ για λόγους απλοποίησης, δεν έχει συνυπολογιστεί και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης). Τι θα γίνεται από εδώ και στο εξής; Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος με τα 400 ευρώ επικουρική, θα υποστεί μείωση 60 ευρώ στο ποσό της επικουρικής. Συνολικά, θα του παρακρατηθούν 720 ευρώ τον χρόνο. Άρα, το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει με το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς, θα πέσει στα 400 ευρώ. Ποιο είναι όμως το δυστύχημα; Αν τελικώς υιοθετηθεί η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές, θα συμπέσει χρονικά με τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων. Κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των καθαρών αποδοχών θα είναι πολύ μεγάλη.
Συμπέρασμα.
Οι παρεμβάσεις στα φορολογικά θα συμπέσουν χρονικά με τις μειώσεις των συντάξεων. Άρα, ο συνταξιούχος θα υποστεί:
• Κατάργηση των δώρων (απώλεια 800 ευρώ ετησίως)
• Αύξηση παρακράτησης φόρου στην επικουρική (λόγω του προωθούμενου μέτρου)
• Μείωση της σύνταξης (θα επιβληθεί στο άθροισμα κύριας και επικουρικής)
• Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο κλπ Κι όλα αυτά με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει και αλλαγή στη φορολογική κλίμακα η οποία θα κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου