Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

«Η Ελλάδα που επιμένει θα βρει έξοδο από την κρίση»



Ψηφοφορία για την παραμονή στην ευρωζώνη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των μέτρων. Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός προσπάθησε να περιγράψει τι σημαίνει καταψήφιση των μέτρων, θέτοντας το ξεκάθαρο δίλημμα στους βουλευτές του κυβερνητικού
συνασπισμού: «Υπερψήφιση του πακέτου και στροφή στην ανάπτυξη ή χρεοκοπία, χάος και αποσταθεροποίηση» είπε ο κ. Σαμαράς συνδέοντας την ψήφιση των μέτρων με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη για την εκταμίευση της δόσης. «Οσο μεγαλύτερη δύναμη δώσετε τόσο καλύτερα θα είμαστε. Προσωπικά δίνω μάχη για να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα από τα 31 δισ. ευρώ» είπε.

Για μια ακόμα φορά ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ενώ ομολογούν ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, ζητούν εκλογές. Τόσο σέβονται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω, στη διεθνή απομόνωση και έξω από το ευρώ» είπε ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για να διατηρήσει το παλιό, το κατεστημένο, τη γραφειοκρατία, τους άχρηστους οργανισμούς και τα προνόμια.

Από τον λόγο του κ. Σαμαρά δεν έλειψε ωστόσο και η αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι δεσμεύσεις όπως η ανακούφιση χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων δεν τηρούνται, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η υπόσχεση παραμένει και ότι η ανακούφιση θα έρθει σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να χαρακτηρίσει μεγάλο πλεονέκτημα τη ρήτρα επίτευξης στόχων, λέγοντας ότι, αν πιάσουμε τους στόχους, το κέρδος θα πάει στην ανακούφιση κοινωνικά ασθενών στρωμάτων. Επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι στο μέλλον, αν χρειαστεί διόρθωση, θα προέλθει από εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή της σπατάλης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Θέλοντας να δώσει την εικόνα του αρραγούς μετώπου που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και τους βουλευτές του κόμματός του, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια. «Η Βουλή αυτή εκλέχτηκε για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και να δημιουργήσει ανάπτυξη. Αυτό κάναμε. Γλιτώσαμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της χωρίς Μνημόνια, με δημοκρατική σταθερότητα και πάνω απ’ όλα με ελευθερία. Θέλω μία Ελλάδα της ελπίδας και της επιμονής, γιατί η Ελλάδα που επιμένει θα βγει από την κρίση. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες σας. Αλλά αυτή την Ελλάδα σάς ζητώ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση, καθώς επέλεξε να απαντήσει στον κ. Τσίπρα για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε προστατευόμενο του κ. Τσίπρα τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη, για τον οποίο πάντως είπε ότι καλά έκανε και δημοσίευσε τη λίστα και κακώς διώχθηκε από το αυτόφωρο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πηγή που έδωσε τη λίστα στον κ. Βαξεβάνη είναι αυτός που είχε τη λίστα και είπε ψέματα στην Επιτροπή της Βουλής ότι δεν την έχει. Αλλά τον κ. Τσίπρα δεν τον νοιάζει ποιος την έδωσε τη λίστα».

Εμφανώς αγχωμένος για την αυριανή ημέρα στο διαλυόμενο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν κρύβεται και επέλεξε να επικεντρωθεί στην επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εστίασε μάλιστα στις εκλογές λέγοντας ότι, όταν ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές, δεν απευθύνεται στον λαό αλλά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ομολόγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει. Ακούγοντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι η ομιλία Σαμαρά μοιάζει με επικήδειο, είπε ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί όρους θανάτου γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας.

Τέλος, σταθερός στη γραμμή τού «παρών» αλλά και της στήριξης της κυβέρνησης έμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αιτιολόγησε για ποιον λόγο δεν μπορεί να πει «ναι», μένοντας σε τέσσερα σημεία και συγκεκριμένα στην επί της ουσίας κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων , στην περαιτέρω μείωση εισοδημάτων και στο ότι οι νέοι μας θα εργάζονται χωρίς να δικαιούνται μέρισμα από την ανάκαμψη.

«Επιλέξαμε και δεν το αναιρούμε να υπάρξει κυβέρνηση, να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να τη συμψηφίσει με τη σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα κάνει τουλάχιστον λάθος» είπε ο κ. Κουβέλης.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου