Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αντιπαράθεση Βορρά-Νότου για τα κονδύλια της ΕΕ Στη σκιά του ελληνικού προβλήματος

Αντιπαράθεση Βορρά-Νότου για τα κονδύλια της ΕΕΤο ελληνικό πρόβλημα και οι διαφωνίες για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη,  ρίχνουν βαριά σκιά στη Σύνοδο Κορυφής  για την έγκριση του νέου 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι εργασίες ξεκίνησαν σε κλίμα αντιπαράθεσης και με ορατό τον κίνδυνο αδιεξόδου, καθώς οι διαφορές απόψεων παραμένουν αγεφύρωτες, αν  και προηγήθηκαν μακρές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  βαν Ρομπάι παρουσίασε νέο συμβιβαστικό σχέδιο και οι ηγέτες της ΕΕ κάθισαν τα μεσάνυχτα μόλις για μία ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να βρουν σημεία επαφής στα θέματα του προϋπολογισμού. Η συζήτηση θα συνεχισθί στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.
Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα:
- Από τη μία πλευρά οι «πληρωτές», οι χώρες που εισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περισσότερα απ' όσα παίρνουν από την ΕΕ.
- Από την άλλη οι «αποδέκτες» κονδυλίων - οι χώρες που παίρνουν περισσότερα απ' όσα
εισφέρουν.
Οι μέν θέλουν λιτό προϋπολογισμό και περικοπές κονδυλίων - ώστε να πληρώνουν όσο το δυνατόν. Οι οικονομικά πιό αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων - να να μπορούν να παίρνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Στις πιέσεις για περικοπές ή τουλάχιστον «πάγωμα» του προϋπολογισμού, πρωτοστατεί η Μ. Βρετανία  - και όχι η Γερμανία, η οποία πληρώνει τα περισσότερα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κάμερον έχει απειλήσει με βέτο.
Χωρίς να συντάσσονται ανοιχτά με τη Βρετανία, "σφιχτό" προϋπολογισμό και περικοπές ζητούν επίσης  η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη ληφθεί τώρα απόφαση, καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το 2014 που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος προϋπολογισμός.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία,  για την οποία οι προτεραιότητες επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού, που παραβίαζε τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.

Σε κόντρα με τη Γαλλία βρίσκεται η Σουηδία, η οποία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκειμένου να δοθούν κονδύλια για την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών κλάδων. «Χρειαζόμαστεσύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι  βγαλμένον από τη δεκαετία του '50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
 Η Ελλάδα θα έπρεπε βέβαια να βρίσκεται με την πλευρά Γαλλίας-Ισπανίας, που διεκδικούν περισσότερα κονδύλια για ενισχύσεις και ανάπτυξη. Ομως η δεινή δημοσιονομική της κατάσταση και το γεγονός ότι χτρειάζεται επειγόντως  χρηματοδοτική στήριξη, δεν της επιτρέπουν να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση - και πολύ περισσότερο να βρεθεί "απέναντι" από τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου