Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Στόχος του Σαμαρά η ρευστότητα στην αγορά


Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια ώστε να μη φτάσει η Ελλάδα στο χάλι που είναι οικονομικά, αποφάσισε να υλοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Κάτω από το βάρος του Μνημονίου που προβλέπει ότι κάθε παρέκκλιση θα σημαίνει αυτόματα μηχανισμό περικοπής δαπανών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε όλους τους υπουργούς να ελέγξουν αυστηρά τις δαπάνες τους ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει Μνημόνια σε 12 υπουργεία, όπως το Υγείας, Παιδείας κ.λπ. που θα κινούνται σε δύο σκέλη. Το πρώτο θα αφορά την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν τα υπουργεία. Μόλις εισρεύσουν τα χρήματα της δόσης τα λεφτά θα πρέπει να πάνε π.χ. στην πληρωμή των φαρμακοποιών ή των γιατρών ή άλλων προμηθευτών ή ακόμη και του ΦΠΑ που καθυστερεί σημαντικά για τους επιχειρηματίες.
Το δεύτερο σκέλος θα προβλέπει την απαγόρευση να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Δε
μπορεί δηλαδή κάθε υπουργείο ή ακόμη και οι δήμοι να ξεφεύγουν από τα χρήματα που έχουν. Δε μπορεί να παίρνουν επιχορηγήσεις αν δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τέλος τα λεφτά στο πηγάδι, τέλος τα θαλασσοδάνεια.
Μπορεί να έχει χίλια κακά το Μνημόνιο αλλά τουλάχιστον θα υποχρεωθούμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας αλλιώς θα πέφτει ψαλίδι επί δικαίων και αδίκων.
Επίσης, ο Α. Σαμαράς ζήτησε πρωτογενή πλεονάσματα από όλους τους υπουργούς τονίζοντας ότι όταν η χώρα θα δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα, το 70% αυτού θα πηγαίνει για να διορθωθούν οι αδικίες.
«Θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός από δω και πέρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, και ο νοών νοήτω. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα τρίπτυχο που θα διέπει στο εξής την λειτουργία των υπουργείων: “Αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η ανάπτυξη: “Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου, και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός. Ζητούμενο είναι οι θέσεις εργασίας και εκεί θα κριθούμε”.
Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Τόσο οι δηλώσεις Στουρνάρα όσο και αυτές του κ. Σαμαρά στο υπουργικό συγκλίνουν σε ένα και μοναδικό στόχο. Να πέσει χρήμα στην αγορά μέσω της πληρωμής των χρωστούμενων του κράτους αλλά και μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και επανεκκίνησης των μεγάλων έργων. Ειδικά στα 850 εκατ. ευρώ που αφορούν επιστροφές φόρου θα δοθεί προτεραιότητα καθώς είναι θέμα αξιοπιστίας όπως είπε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες στο εξωτερικό. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τους πολίτες. Με καλύτερη δημόσια διοίκηση και ταχύτερα αποτελέσματα. Σας υπόσχομαι να είμαι κοντά σας, θα βάλετε στοχο-χρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται, πήραμε από την Ευρώπη πιστοποιητικό καλής διακυβέρνησης, που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται”.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ό,τι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να φέρει σε πέρας την αποστολή του καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Μπρος γκρεμός και πίσω Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου