Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πρέπει να καταλήξουμε σε χρονοδιάγραμμα για τη δόση

 "Επιθυμούμε εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό". Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και είπε για μία ακόμη φορά
ότι δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα, ενώ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση της Τρόικας βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Το πιο σημαντικό που είπε όμως ήταν ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση καθώς από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας,
με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει. Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
Η έκθεση της τρόικας θα διανεμηθεί μόνο στους υπουργούς Οικονομικών και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σε «λίγες βδομάδες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση της δόσης».
Οι προσδοκίες της Ελλάδας και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού
Η Ελλάδα, πάει σήμερα στο Eurogroup με χαμηλές προσδοκίες και δια στόματος του ίδιου του κ. Στουρνάρα «πηγαίνουμε στο Eurogroup με όπλο τα 167 ναι και πως αναζητάμε πολιτική λύση - δέσμευση για τη δόση».
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η δόση θα δοθεί έγκαιρα αλλά όχι άμεσα καθώς θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια επτά χωρών.
O πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει συναντήσεις τον Χ. Β. Ρομπάι και τον Ζ. Μπαρόζο, ίσως και τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, αφού ενημερώσει τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θα ζητήσει την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και την επίσπευση της εκταμίευσης ακόμη δύο δόσεων, του Σεπτεμβρίου που έχει καθυστερήσει ήδη και του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου