Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Σημαντική πρόοδος στην τηλεδιάσκεψη

Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup το Σάββατο, που είχε διάρκεια λιγότερο από δύο ώρες.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στις βασικές συνιστώσες της ενιαίας θέσης που θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα στο ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι «17» συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ που έδωσαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος.
Συμφώνησαν επίσης να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Τέλος συμφώνησαν -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την επαναγορά θα καθοριστεί τη Δευτέρα, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ είχε μιλήσει στη διάρκεια της εβδομάδας για ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Κι άλλα μέτρα θα συζητηθούν τη Δευτέρα, αλλά το μεγάλο αγκάθι ήταν η μείωση των επιτοκίων, και εδώ φαίνεται πλέον πως υπάρχει συμφωνία, απομένει να καθοριστεί η ακριβής μείωση.
Αυτό που απομένει είναι να δώσει το «πράσινο φως» το ΔΝΤ τη Δευτέρα, αποδεχόμενο το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου