Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνεί ο Δήμος με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων

Ομόφωνα και κατά πλειοψηφία, αντίστοιχα, εγκρίθηκαν  από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, οι εισηγήσεις των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις μεταβολές σχολικών μονάδων στο Δήμο. Αντιδρούν με τη συγχώνευση του 4ου ΕΠΑ.Λ. και του 1ου ΕΠΑ.Λ. οι εκπαιδευτικοί του 4ου ΕΠΑ.Λ. Εν μέσω καταλήψεων και αντιδράσεων από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, συζητήθηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων στο Δήμο. Η συζήτηση βασίστηκε στις εισηγήσεις των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, οι οποίες θα σταλούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή και εν συνεχεία, στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.


Τα λειτουργικά έξοδα όλων των σχολείων υποχρέωση της πολιτείας

Σύμφωνα με την εισήγηση του διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Νίκου Γεωργιάδη,
προτείνεται η προαγωγή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, στο Βύρωνα, από 9θέσιο σε 10θέσιο, καθώς και ο υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου των Φιλίππων, από 6θέσιο σε 4θέσιο, με την επανίδρυση, παράλληλα, των Δημοτικών Σχολείων Πολύστυλου και Λυδίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε, ομόφωνα, υπέρ της εισήγησης, με την εξής διαφοροποίηση, σε σχέση με το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας. Το έγγραφο, όπως είπε στον «Κ.Τ.» ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας, Σάββας Εμφιετζής, ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει εισήγηση, από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Δήμους, για την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων αυτών θα τα αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου οι Δήμοι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καβάλας διαφώνησαν και πρόσθεσαν στην γνωμοδότηση τους την παρατήρηση, ότι η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων όλων, ανεξαιρέτως, των σχολικών μονάδων, είναι υποχρέωση της πολιτείας. Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εισήγηση του διευθυντή, Γιώργου Χεριστανίδη, είναι να συγχωνευθούν το 4ο με το 8ο Γυμνάσιο Καβάλας (πρώην Πειραματικό), τα οποία λειτουργούν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα και να γίνει το ίδιο για το 1ο και το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο Καβάλας, τα οποία στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια και περιοχές. Αν το κράτος αποφασίσει να δημιουργήσει περισσότερα Πειραματικά σχολεία, θα γίνει αίτηση, από τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση του σχολείου και το Δήμο, προκειμένου η σχολική μονάδα που θα προκύψει από τη συγχώνευση του 4ου και του 8ου Γυμνασίου Καβάλας, να λειτουργήσει ως Πειραματικό Γυμνάσιο.

Τα μικρά σχολεία είναι πιο λειτουργικά και ευέλικτα

Η πρόταση για συγχώνευση του 4ου με το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο, ωστόσο, έχει προκαλέσει την αντίδραση του συλλόγου των εκπαιδευτικών του 4ου ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι θεωρούν ότι έπρεπε να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση της πρότασης αυτής. Εξέδωσαν, μάλιστα, ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο αναφέρουν ότι δεν ενημερώθηκαν για τη σχεδιαζόμενη μεταβολή, ενώ εκφράζουν την αντίρρησή τους στην εισήγηση, επικαλούμενοι ορισμένες επισημάνσεις του εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι: «Το μαθητικό δυναμικό του 4ου ΕΠΑ.Λ. είναι, φέτος, 301 μαθητές και μαθήτριες. Επομένως, δεν πρόκειται για μικρό σχολείο. Το 1ο ΕΠΑ.Λ., με το οποίο προτείνεται να συγχωνευθεί το σχολείο μας, έχει περίπου το ίδιο μαθητικό δυναμικό. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της ΕΠΑ.Σ., αναμένεται να τροφοδοτήσει τα ΕΠΑ.Λ. με επιπλέον μαθητές. Τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα προβληματικά. Τα μικρά σχολεία είναι πιο λειτουργικά και ευέλικτα» και συνεχίζουν: «Οι οποιεσδήποτε ελλείψεις σε ανθρώπινο-διδακτικό δυναμικό, δεν πρόκειται να καλυφθούν με την προτεινόμενη μεταβολή στη σχολική μας μονάδα. Κάθε χρόνο υπάρχει έλλειψη σε καθηγητές του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, εξ’ αιτίας των μηδενικών διορισμών μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών. Καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων δεν υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Με την προτεινόμενη συγχώνευση το πρόβλημα δεν λύνεται. Επιπρόσθετα, κανείς δεν γνωρίζει πως θα διαμορφωθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, με την αλλαγή των Επαγγελματικών Λυκείων σε νέο Τεχνολογικό Λύκειο. Η χωροταξική θέση των δύο σχολείων, στην ανατολική και δυτική είσοδο της πόλης, εξυπηρετεί καλύτερα όλους τους μαθητές. Το κτίριο του 4ου ΕΠΑ.Λ. έχει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, μετά την επάνοδο του εργαστηρίου βρεφοκομίας». Το ψήφισμα καταλήγει με την επισήμανση ότι: Οποιαδήποτε πρόταση, συναίνεση, θετική γνωμοδότηση για έγκριση συγχωνεύσεων, ή καταργήσεων σχολικών μονάδων, ισοδυναμεί με ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ εκπαιδευτικού προσωπικού και συμβάλλει στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου». Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν και είναι υπό κατάληψη ορισμένα σχολεία στην πόλη της Καβάλας. Κλειστό παραμένει το 4ο ΕΠΑ.Λ., ενώ καταλήψεις έγιναν στο 6ο Γυμνάσιο, στο 5ο Γυμνάσιο και στο Μουσικό Σχολείο.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου