Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Νέα ἀπό Κωνσταντινούπολη.

Οι ιεράρχες του Οικουμενικού θρόνου δεν μπορούν να κυκλοφουρούν με το ράσο τους στους δρόμους της Πόλης, το τουρκικό κράτος το απαγορεύει. Για τους ρασοφόρους εκτός τουρκίας (επισκέπτες) επιτρέπεται, αλλά για ευνόητους λόγους οι περισσότεροι το αποφεύγουν δυστυχώς και έτσι κυκλοφορούν όπως και αυτοί του Οικουμενικού θρόνου, δηλαδή με τα πολιτικά τους ρούχα.

Ο Γέροντάς μου ταξιδεύει συχνά στην Κωνσταντινούπολη και κυκλοφορεί με το ζωστικό. Κάποιες φορές έχει τύχει να τον κοιτάξουν με μίσος, αλλά
μέχρι εκεί.
Την τελευταία όμως φορά που βρέθηκε εκεί για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη συνέβει κάτι εκπληκτικό.
Ήταν μαζί με μια μικρή συνοδία από πατέρες που πήγαιναν στο Φανάρι περνώντας μέσα από τους δρόμους του Πέραν από όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο. Στο δρόμο λοιπόν συνέβει κάτι το συγκλονιστικό. Κάποια αυτοκίνητα σταματούσαν και στα έκληπτα μάτια των Πατέρων οι τούρκοι (προφανώς κρυπτοχριστιανοί) ζητούσαν να τους σταυρώσουν για ευλογία!
Κάποια άλλη στιγμή περνώντας από ένα άλλο κεντρικό σημείο, ο τούρκος ιδιοκτήτης ενός καταστήματος είδε τους Πατέρες από την βιτρίνα και έσπευσε να βγει και να τους καλέσει. Οι πατέρες πέρασαν στο εσωτερικό και αφού οι υπάλληλοι έκλεισαν τις κουρτίνες προσκήνησαν και ζητούσαν ευλογία!
Αυτή την στιγμή η Καινή Διαθήκη είναι το νούμερο ένα βιβλίο σε πωλήσεις στην τουρκία. Η Μονή Παρακλήτου στον Ωρωπό μεταφράζει βιβλία των Πατέρων στην τουρκική κάνοντας ένα τιτάνιο έργο.
Κάθε μήνα συγκεκριμένος αριθμός τούρκων, που θέλουν να βαπτιστούν Ορθόδοξοι, έρχονται στην Ελλάδα σε συκγεκριμένες ενορίες και αφού κατηχούνται για ένα διάστημα, βαπτίζονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου