Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Οι νέοι μισθοί φτώχειας, πώς διαμορφώνονται

Οι νέοι μισθοί φτώχειας, πώς διαμορφώνονταιΕπίπεδο ζωής κάτω από το όριο της φτώχειας "εξασφαλίζουν" στους εργαζόμενους οι  κατώτατες αμοιβές εργασίας (μισθοί -ημερομίσθια), που ορίζονται  πρώτη φορά από την κυβέρνηση - και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις  -  και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο  για τα μέτρα του νέου Μνημονίου. Το ν/σ συζητείται στη Βουλή και θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιφράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων. Στις επιμέρους διατάξεις του ορίζονται επίσης οι προασαυξήσεις αμοιβών ανά τριετία και το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης. 
Για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ και το
ημερομίσθιο σε 26,18 ευρώ.
Χαμηλότερες κατά 13% θα είναι οι κατώτατες αμοιβές για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών: Ο ελάχιστος επιτρεπόμενος μισθός ορίζεται σε  510,95 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο  σε 22,83 ευρώ.

Για τις προσαυξήσεις με βάση τα χρόνια δουλειάς (τριετίες), που αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης με την τρόικα και διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ορίζονται τα εξής:
Για τους άνω των 25 ετών
- Ο κατώτατος μισθός  θα προσαυξάνεται κατά 10% κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες (συνολικά μέχρι 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω). Ετσι. για εργαζόμενο με 10 χρόνια προϋπηρεσίας ο κατώτατος μισθός θα είναι 761,90 ευρώ (586,08 + 30%).
- Το κατώτατο  ημερομίσθιο  θα προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες (συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω). Ετσι, για εργαζόμενο με 20 χρόνια προϋπηρεσίας θα είναι 34,03 ευρώ
Για τους κάτω των 25 ετών
Ο κατώτατος μισθός  θα προσαυξάνεται άπαξ κατά 10% μετά από τρία χρόνια προϋπηρεσίας.τριετία  Ετσι.  εργαζόμενος 24 ετών που έχει συμπληρώσει ήδη μία τριετία δουλειάς θα  έχει μίνιμουμ μισθό  ο κατώτατος μισθός θα είναι 562,05 ευρώ.
- Το κατώτατο  ημερομίσθιο  θα προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες (συνολικά μέχρι 10% για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω). Ετσι, εργαζόμενος 24 ετών με 6 χρόνια προυπηρεσίες, που αμείβεται με ημερομίσθιο, θα παίρνει τουλάχιστον 25,11 ευρώ την ημέρα.

Αποζημιώσεις για απολύσεις

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται μείωση του χρόνου προειδοποίησης για καταγγελία της σύμβασης εργασίας, χωρίς να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό αποζημίωσης. Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:

-Για υπαλλήλους που έχουν εργασθεί στον  καταγγέλοντα εργοδότη 12 μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση.

- Για όποιους  έχουν συμπληρώσει  2-5 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν την απόλυση.

- Για όσους έχουν  5-10 έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών 3 μηνών πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν την απόλυση.

Το νομοσχέδιο επιφέρει και τις πολυσυζητημένες αλλαγές στο ύψος της αποζημίωσης απόλυσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης, η αποζημίωση απόλυσης διαμορφώνεται ως εξής:

Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και ποσό αποζημίωσης

1 έως 4 χρόνια  μισθοί 2 μηνών

4 έως 6 χρόνια  μισθοί 3 μηνών

6 έως 8 χρόνια  4 μηνών

8  έως 10 χρόνια  5 μηνών

10 χρόνια συμπληρωμένα 6 μηνών

11 χρόνια συμπλ. 7 μηνών

12 χρόνια συμπλ. 8 μηνών

13 χρόνια συμπλ. 9 μηνών

14 χρόνια συμπλ.  10 μηνών

15 χρόνια  συμπλ. 11 μηνών

16 χρόνια  συμπληρωμένα 12 μηνών

Οποιοι έχουν δουλέψει στον ίδιο εργοδότη 17 χρόνια συμπληρωμένα και άνω, δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση ενός  μηνιαίου μισθού για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας πέραν του 17ου, με πλαφόν τα 2.000 ευρώ ανά μήνα (δηλαδή, αν έχουν δολέψει 20 χρόνια και  ο μισθός τους ήταν π.χ. 2.700 ευρώ, θα πάρουν επιπλέον αποζημίωση τριών μισθών των 2.000 ευρώ, συνολικά 6.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου