Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΤΟΥΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Υγειονομική βόμβα στο Αριστοτέλειο

Φοιτητές και πανεπιστημιακοί κινούνται καθημερινά μέσα σε όγκους σκουπιδιών, τα οποία έχουν καλύψει ακόμη και τις εισόδους των κτιρίων
Φοιτητές και πανεπιστημιακοί κινούνται καθημερινά μέσα σε όγκους σκουπιδιών, τα οποία έχουν καλύψει ακόμη και τις εισόδους των κτιρίων
Απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελούν τα απορρίμματα που βρίσκονται διάσπαρτα στους χώρους του πανεπιστημίου, εξαιτίας της απεργίας των εργολαβικών εργαζομένων. Εντοπίστηκαν και ανοιχτές σακούλες με βιολογικό υλικό που στέλνεται στα εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής για εξέταση
Για απειλή «υγειονομικής βόμβας» από τα σκουπίδια του ΑΠΘ, που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της απεργίας εδώ και δύο μήνες των εργολαβικών εργαζομένων, έχουν ενημερώσει αρμόδιοι
πανεπιστημιακοί τη διοίκηση του πανεπιστημίου.
Βιολογικό υλικό από ασθενείς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που στέλνεται για βιοψίες στα παθολογοανατομικά εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής φέρεται ότι διαχύθηκε τις μέρες της απεργίας στον χώρο του ΑΠΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το υλικό συγκεντρωνόταν σε ειδικές σακούλες κίτρινου χρώματος και τοποθετούνταν έξω από τις εγκαταστάσεις της σχολής προκειμένου, όπως προβλέπεται, να μεταφερθεί και να καταστραφεί στον ειδικό κλίβανο του νοσοκομείου. Λόγω της απεργίας υπήρξε εμπλοκή και όπως καταγγέλθηκε άγνωστοι μετέφεραν τέτοιες σακούλες με βιολογικό υλικό και σε άλλους χώρους, ενώ κάποιες βρέθηκαν ανοικτές με διάσπαρτο περιεχόμενο.
Υγειονομική βόμβα στο Αριστοτέλειο
H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους του ΑΠΘ, εσωτερικούς και εξωτερικούς, μετά από δύο και πάνω μήνες απεργίας των περίπου 850 εργολαβικών εργαζομένων του ΑΠΘ και κυρίως των περίπου 300 στην καθαριότητα, είναι τραγική.
Φοιτητές και πανεπιστημιακοί κινούνται καθημερινά μέσα σε μεγάλους όγκους σκουπιδιών, τα οποία έχουν καλύψει ακόμη και τις εισόδους των κτιρίων. Πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από μέλη του ΔΕΠ και φοιτητές ώστε να υπάρξει κάποια στοιχειώδης καθαριότητα στους χώρους τους, σκόνταψε στις αντιδράσεις των απεργών αλλά και φοιτητών Αριστερών παρατάξεων, που τους συμπαρίστανται ενεργά.
Πρωτοβουλίες μελών του ΔΕΠ και φοιτητών, ώστε να υπάρξει στοιχειώδης καθαριότητα στους χώρους, σκόνταψαν στις αντιδράσεις των απεργών αλλά και φοιτητών αριστερών παρατάξεων
Πρωτοβουλίες μελών του ΔΕΠ και φοιτητών, ώστε να υπάρξει στοιχειώδης καθαριότητα στους χώρους, σκόνταψαν στις αντιδράσεις των απεργών αλλά και φοιτητών αριστερών παρατάξεων
Οι απεργοί έχουν καταλάβει και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί έμφραγμα στις λειτουργίες του πανεπιστημίου.
Οι 850 εργαζόμενοι, θεωρητικά μόνο, έχουν προσληφθεί και φέρονται να εργάζονται όλοι σε έξι συνολικά εργολαβίες (φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα, κηπουροί) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ομως όπως καταγγέλλεται, μόνο οι μισοί εργαζόμενοι προορίζονται για τους συγκεκριμένους τομείς
για τους οποίους γίνονται οι προκηρύξεις των εργολαβιών. Πάνω από 400 απασχολούνται εδώ και χρόνια ως διοικητικοί υπάλληλοι, όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στο «Εθνος» και ο πρόεδρος του σωματείου των εργολαβικών εργαζομένων, Σιδέρης Κωνσταντινίδης.
Υγειονομική βόμβα στο Αριστοτέλειο
Ευθύνες
Πανεπιστημιακοί επιρρίπτουν ευθύνες στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για το σημερινό αδιέξοδο, αφού βρέθηκαν να συνεπικουρούν με ανεφάρμοστες προτάσεις τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να... προσληφθούν μέσω της περίφημης Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ, που έχει βρεθεί τελευταία στο μάτι του κυκλώνα και αποτελεί αντικείμενο ελέγχου των εισαγγελικών αρχών. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο, αφού καμία πρόσληψη δεν μπορεί να γίνει πλέον χωρίς ΑΣΕΠ.
Η αδιαλλαξία των απεργών, καθώς και η πίεση που υπάρχει από την πανεπιστημιακή κοινότητα υποχρέωσε ήδη τις πρυτανικές αρχές να πάρουν αποστάσεις.
Προχτές η Πρυτανεία είχε καλέσει στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών συνάντηση με τους κοσμήτορες και τους προέδρους των σχολών του ΑΠΘ προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που έχουν προκύψει. Ομως το κτίριο πολιορκήθηκε από απεργούς και φοιτητές και όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία, με βίαιο τρόπο παραβίασαν τις εισόδους και με επιθετικές διαθέσεις εισήλθαν στο κτίριο, εγκλωβίζοντας τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ επί τρίωρο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου