Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Νέα βόμβα για ανάπηρους – αγρότες!



Οι ανάπηροι αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βρίσκονται «ξανά» στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, στο νομοσχέδιο με τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ενδέχεται να προστεθεί διάταξη για τις αλλαγές στα εργασιακά, με την οποία στις περικοπές των συντάξεων θα συμπεριληφθούν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, μελετάται και η πιθανότητα να κοπεί και η 13η και 14η σύνταξη του ΟΓΑ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους
Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη, Χρήστο Πρωτόπαππα και Πάρι Κουκουλόπουλο, συζητήθηκαν εκτενώς οι αλλαγές στα εργασιακά και έγιναν γνωστές σημαντικές τροποποιήσεις και προσθήκες της τελευταίας στιγμής.

Ειδικότερα, το «κόψε ράψε» της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι εξαιρέσεις στις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπονταν για ανάπηρους. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ισχύσουν και γι' αυτή την πολύ ειδική ομάδα πολιτών οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί για όλους τους συνταξιούχους. Πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο που, αν τελικά γίνει πράξη, θα επηρεάσει τους αναπήρους κυρίως στο σκέλος της κατάργησης δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας, που θα τα απολέσουν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.
-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν αποκλείεται να χάσουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας από το 2013 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι έως χθες οι περίπου 790.000 συνταξιούχοι αγρότες είχαν εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη περικοπή.
-Οι περικοπές στις συντάξεις (άθροισμα κύριων και επικουρικών) θα γίνουν ως εξής: Μείωση 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Περικοπή 10% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000. Για συντάξεις μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ, η περικοπή θα είναι 15%, αλλά οι συντάξεις αυτές δεν θα μπορούν να πέσουν κάτω από τα 1.800 ευρώ.
-Η επεκτασιμότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καταργείται μόνο στο σκέλος του μισθού. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχουν στο μέλλον στη διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού δεν υποχρεώνονται να τον υιοθετήσουν. -Παραμένει όμως η επεκτασιμότητα σε άλλα θεσμικά εργασιακά θέματα, όπως είναι οι άδειες, το ωράριο απασχόλησης κ.λπ.
-Μπαίνει ειδικός όρος με τον οποίο το εφάπαξ υποχωρεί σε ποσοστό «έως 35%». Αυτό σημαίνει ότι για όσους Τομείς Πρόνοιας είχε προβλεφθεί μείωση που μπορεί να έφτανε έως και 83%, αυτή η περικοπή θα περιοριστεί στο πλαφόν, που ορίζεται πια στο 35%.
-Διατηρείται η 15ετία (4.500 ένσημα) για την παροχή της κατώτατης σύνταξης και δεν γίνεται 20ετία (6.000 ένσημα), όπως ήταν η αρχική απαίτηση της τρόικας.
-Μπαίνει ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία όλα τα Ταμεία Πρόνοιας εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ. Ειδικά όμως για όσα Ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως για παράδειγμα ο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο των δημοσιογράφων, δίνεται μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών, στην οποία τα Ταμεία αυτά οφείλουν να ετοιμάσουν αναλογιστική μελέτη. Αν προκύπτει από αυτή ότι είναι βιώσιμα, τότε μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά εντάσσονται κανονικά στον ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου