Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Ξανθη

vioaerio. monada
Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο δημιουργείται στην Ξάνθη.

Η παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές ή ανανεώσιμε πηγές δημιουργεί επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Ξάνθη. Έτσι, μετά τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία του Νομού, μια διαφορετική επένδυση πρόκειται να κατασκευαστεί και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες.
Πρόκειται για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο,
εγκατεστημένης ισχύος 999 kW, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαγικού από την εταιρία EuroEnergy Biogas Xanthi Limited.
Πως θα λειτουργεί η μονάδα
Σύμφωνα με το σχετικό φάκελο της επένδυσης η μονάδα θα παράγει βιοαέριο από τη ζύμωση υγρών και στερεών ζωικών υποπροϊόντων από τις κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής μαζί με επεξεργασμένα ενεργειακά φυτά (ενσίρωμα). Όλα τα υλικά θα ζυμώνονται σε κλειστές δεξαμενές και το βιοαέριο που θα παράγεται από τη ζύμωση θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στη ΔΕΗ ενώ η σχετική επένδυση θα υλοποιηθεί στην περιοχή που βρίσκεται νοτίως του Μαγικού προς Άβδηρα. Είναι μια ακόμη επένδυση από αυτές που αξιοποιούν νέες πηγές παραγωγής ενέργειας και συνδέεται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας υπολείμματα διαφόρων δραστηριοτήτων.
Τα ενεργειακά φυτά, βέβαια, όπως η αγκινάρα, έχουν πάρα πολλές χρήσεις πέρα από τη παραγωγή βιομάζας, αφού μπορούν να παραχθούν επίσης καύσιμα για τη θέρμανση, όπως μπρικέτες και πέλετς και πλήθος άλλων εφαρμογών. Είναι ένα παράδειγμα σύνδεσης της Νέας Γεωργίας με τις νέες μορφές παραγωγής ενέργειας http://www.xanthipress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου