Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

"Ανορθόδοξη μάχη" για το οικόπεδο 9 της Κύπρου




Η κυπριακή κυβέρνηση πήρε από την 5η θέση τη κοινοπραξία Total – Gasprom- Novatec όπου την κατέταξαν δύο ξεχωριστές αξιολογήσεις –της κυβερνητικής ομάδας και της γαλλικής Beicip- και την έβαλαν στη 1η θέση για το «φιλέτο», το «Οικόπεδο 9».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου ο οποίος επικαλείται “αδιάσειστα στοιχεία” οι δύο άκρως απόρρητες εκθέσεις αξιολόγησης- δείχνουν τεκμηριωμένα ότι ο υπουργός Εμπορίου και το Υπουργικό Συμβούλιο “άλλαξαν την κατανομή των «οικοπέδων» του β΄ γύρου αδειοδότησης σε σχέση με το «οικόπεδο 9», ενώ έδωσαν στους πρώτους της κατάταξης της ίδιας αξιολόγησης τα υπόλοιπα «οικόπεδα» 2, 3 και 11”.



Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, το «οικόπεδο 9» που θεωρείται το πλέον πλούσιο της κυπριακής ΑΟΖ και για το οποίο υποβλήθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις –συνολικά οκτώ- δόθηκε από την κυβέρνηση στην κοινοπραξία της γαλλικής Total με τις ρωσικές Novatec και GBP (θυγατρική της Gazprom).



Τόσο στην αξιολόγηση της κυβερνητικής συμβουλευτικής Επιτροπής, όσο και στην κατάταξη των ξένων συμβούλων (της γαλλικής Beicip Franlab) η κοινοπραξία Total - Novatec - GBP, είχε καταταγεί στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας (με 222,7 βαθμούς) χωρίς καμιά διάκριση ούτε στην τεχνική, ούτε και στην οικονομική της πρόταση.



Πρώτη και με διαφορά βαθμολογίας 20% μεγαλύτερη, είχε καταταγεί η κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Kogas (με 277,7 βαθμούς). Δεύτερη στη βαθμολογία, ήταν η κοινοπραξία των Premier-Vitol (που κατασκευάζει το τερματικό στο Βασιλικό) και Petronas (με 234,4 βαθμούς).

Πρέπει να σημειωθεί ότι τη γαλλορωσική πρόταση που αναβάθμισε η κυβέρνηση, είχε κατατάξει στην πέμπτη θέση και η επίσης γαλλική Beicip.

Όσον αφορά στις επί μέρους βαθμολογίες, στον τομέα τεχνικών ικανοτήτων και εμπειριών, από τους οκτώ διεκδικητές του «οικοπέδου 9», τη μεγαλύτερη είχε συγκεντρώσει η κοινοπραξία EMP - Frastico (της γνωστής μας Triple Five) ενώ η επιλεγείσα γαλλορωσική κοινοπραξία πήρε μόνο 60,6 βαθμούς.



Στο οικονομικό τμήμα των προσφορών, σε σχέση με το ίδιο χρυσοφόρο «οικόπεδο», η καλύτερη πρόταση προερχόταν από την κοινοπραξία ENI - Kogas, με 216,6 βαθμούς ενώ η επιλεγείσα Total – Novatec - GBP αξιολογήθηκε με μόνο 162,1 βαθμούς, δηλαδή 25% λιγότερα έσοδα για το κράτος απ’ ό,τι η καλύτερη πρόταση σε σχέση με το πριμ υπογραφής, αλλά και από τα ποσοστά φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Υπήρχαν και άλλα κριτήρια -στα μεγέθη- γι αυτό και η επιλογή είναι η κυβερνητική εξήγηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου