Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Με αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το 2013 το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την επιμονή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας τους. Με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από το νέο φόρο. Ταυτόχρονα όμως χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκώμενων εσόδων στα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 3 δισ. ευρώ, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Το σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου
Οικονομικών για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Εισήγηση
Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή της η οποία θα παραδοθεί στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιλαμβάνει τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα το οποίο κυμαίνεται από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Κάθε σενάριο έχει τη δική του φορολογική κλίμακα, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα:
1. Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. Και τα τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από νέο φόρο καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ. Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθούν αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.
2. Φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με τις τρεις εισηγήσεις η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει έξι έως οκτώ κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες. Ένα από τα σενάρια προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και στο επόμενο κλιμάκιο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ την εφαρμογή συντελεστή 0,1%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 50 ευρώ το χρόνο. Ποσό που είναι πολύ χαμηλότερο από το «χαράτσι» που πληρώνει σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
3. Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Για αυτό το λόγο εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλλει το νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
4. Ακίνητα επιχειρήσεων. Η επιτροπή εισηγείται η φορολόγηση των επιχειρηματικών ακινήτων να είναι ηπιότερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια καθώς εκτιμήθηκε ότι ένας «βαρύς» φόρος για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει πρόσθετα επιβαρυντικά για την απασχόληση και την ύφεση.
5. Εκκλησία. Η επιτροπή εισηγείται τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας να υπάγονται στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να να μην προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αλλά να επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη τη χώρα.
Αφορολόγητο για τα παιδιά
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. τέθηκε έντονα το ζήτημα της κατάργησης του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου για όσους έχουν προστατευόμενα παιδιά, που προβλέπεται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος.
Ειδικότερα, η ΔΗΜ.ΑΡ. πρότεινε να υπάρξει έκπτωση φόρου για όσους έχουν παιδιά η οποία θα οδηγεί σε συνολική απώλεια εσόδων ύψους 150 εκατ. ευρώ -άρα σε ισόποση ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όσους έχουν παιδιά σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς- επισημαίνοντας ότι η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά παραβιάζει τη βασική αρχή του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν φόρο ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Σημειώνεται ότι με κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά (2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 για το τρίτο και κάθε επόμενο) ένας φορολογούμενος χωρίς παιδιά θα πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα φορολογούμενο ο οποίος έχει ένα, δύο ή τρία παιδιά, γεγονός απολύτως παράλογο σύμφωνα με τα όσα επισήμαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στον υφυπουργό Οικονομικών.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 για τα ακίνητα
1. Αντικατάσταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογουμένων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιουσίας στα δημόσια έσοδα.
2. Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
3. Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.
 Της Μαρίας Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου