Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ Με διαδήλωση απάντησαν οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ

Η απόφαση μεταφοράς του σχολείου στο συγκρότημα του Περιγιαλίου, αντί της κάλυψης των κενών σε καθηγητές έριξε λάδι στη φωτιά
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις απειλές και τους εκβιασμούς από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, οι οποίοι εδώ και 15 μέρες πραγματοποιούν κατάληψη, για τις πολλές ελλείψεις σε καθηγητές.  Ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας Γιώργος Χεριστανίδης πριν μια βδομάδα αντί απάντησης στα αιτήματα τους είχε απειλήσει με εισαγγελέα, ενώ προχθές πήρε απόφαση να μεταφερθεί ο οργανισμός του σχολείου στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ στο Περιγιάλι επειδή γινόταν κατάληψη στο δικό του κτίριο!!!
Η απόφαση αυτή στάλθηκε εγγράφως στο 4ο ΕΠΑΛ, ότι δηλαδή μεταφέρεται το σχολείο στο Περιγιάλι για όσους θέλουν να κάνουν μάθημα… Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο – όπως κατάγγειλαν οι
μαθητές – ανέφερε ότι μόνο 26 παιδιά δημιουργούν το πρόβλημα και κάνουν κατάληψη. Και αυτό όταν στην πρώτη συνέλευση που πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη είχαν ψηφίσει 165 μαθητές υπέρ της κατάληψης και στη δεύτερη συνέλευση και ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε είχαν ψηφίσει 126 υπέρ της κατάληψης και 28 κατά. Μάλιστα στη δεύτερη συνέλευση και ψηφοφορία των μαθητών ήταν παρούσες η διευθύντρια του σχολείου και η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και μέτρησαν οι ίδιες τις ψήφους…
Όλα αυτά προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στους μαθητές οι οποίοι ξεκίνησαν χθες το πρωί από το σχολείο τους με πορεία και κατευθύνθηκαν στο διοικητήριο. Σε όλη τη πορεία φώναζαν συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Φτάνοντας στο διοικητήριο  ανέβηκαν όλοι μαζί στον 5ο όροφο  που είναι τα γραφεία της διεύθυνσης, φωνάζοντας συνθήματα. Ο κ. Χεριστανίδης απουσίαζε γιατί έχει τρεις μέρες κανονική άδεια, όπως ενημέρωσε τους μαθητές ο υπεύθυνος τεχνικής εκπαίδευσης Γιώργος Κωστής. Ενώ βρισκόταν σε άδεια ο Γ. Χεριστανίδης, την έκοψε για δυο ώρες προχθές, μόνο και μόνο για να βγάλει την απόφαση   μεταφοράς του σχολείου στο Περιγιάλι!
Ο κ. Κωστής είπε στα παιδιά που ήθελαν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι το 1ο ΕΠΑΛ στο Περιγιάλι, «μην πάτε γιατί περιφρουρείται από την ασφάλεια και θα σας συλλάβουν»!!!
Στη συνέχεια μαζί με την υπεύθυνη γενικής εκπαίδευσης κ. Αλεξίου, δέχθηκε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο στο γραφείο της διεύθυνσης.  Οι μαθητές έβαλαν πρώτα από όλα το θέμα των ελλείψεων σε καθηγητές και γενικής εκπαίδευσης (για παράδειγμα δεν γίνεται έκθεση, που είναι μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο), αλλά και σε ειδικότητες, όπως νοσηλευτές, γιατρός κλπ. Το μόνο που είπε ο κ. Κωστής ήταν πως  ήρθε τελικά αναπληρωτής φιλόλογος και θα καλύψει το μάθημα της έκθεσης, αλλά λόγω απεργίας δεν έχει πάει ακόμα στο σχολείο. Όσο για τις άλλες ελλείψεις παρέπεμψε στο υπουργείο.
Ο κ. Κωστής  όμως γνώριζε πολύ καλά και είπε στα παιδιά, ότι η απόφαση του διευθυντή να μεταφέρει το σχολείο λόγω κατάληψης στο 1ο ΕΠΑΛ είναι νομότυπη, αλλά η κατάληψη είναι παράνομη και παράνομη είναι ακόμα και η ψηφοφορία που έκαναν για να αποφασίσουν την κατάληψη. Οι μαθητές εξοργίστηκαν και ρώτησαν πώς όταν λείπουν καθηγητές είναι νόμιμο; Όταν αργούν και 20 λεπτά καθηγητές να μπουν στη τάξη δεν γίνεται τίποτα, αλλά αν καθυστερήσει και ένα λεπτό μαθητής παίρνει απουσία; Επίσης όταν έμπαινε καθηγητής μεθυσμένος στη τάξη, πάλι δεν έγινε τίποτα…
Οι μαθητές μάλλον ήταν πιο ώριμοι και συγκροτημένοι από τους ενήλικες. Έθεσαν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκτός από το θέμα των ελλείψεων σε καθηγητές και βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο, έθεσαν και το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και πήραν απάντηση ότι το σχολείο προμηθεύτηκε και θα έχει πετρέλαιο τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Επίσης έθεσαν το θέμα της μεταφοράς τους στο σχολείο. Ένα παιδί είπε χαρακτηριστικά πως τώρα που τους μεταφέρουν στο Περιγιάλι θα πρέπει να πάρει τέσσερα λεωφορεία για να πάει στο σχολείο του και αυτό και έξοδο είναι και χρονοβόρο.
Τα παιδιά έκαναν πολλά παράπονα για άσχημες εκφράσεις που δέχθηκαν από το διευθυντή κ. Χεριστανίδη, που έφθασε όπως είπαν να κατηγορήσει και τους γονείς τους ότι είναι ανεύθυνοι! Ο κ. Κωστής είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του διευθυντή και θα πρέπει να τα πουν στον ίδιο.
Κάποιοι είχαν καλέσει την αστυνομία.  Βγαίνοντας από το γραφείο εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί, οι οποίοι είπαν απλώς στα παιδιά αν κάνουν πορεία να τους ενημερώσουν για να τους διευκολύνουν στον δρόμο. Οι μαθητές και πάλι με πορεία επέστρεψαν στο σχολείο τους στην περιμετρική που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Παρεμπιπτόντως χθες ήταν μέρα απεργίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες, αλλά και οι υπεύθυνοι εκπαίδευσης και αρκετοί άλλοι υπάλληλοι βρίσκονταν στα γραφεία της διεύθυνσης εκπαίδευσης και εργάζονταν.
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου