Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εκταμίευση των χρημάτων και μείωση του χρέους κατά 45 δις συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Εκταμίευση των χρημάτων και συμφωνία ώστε να μειωθεί το χρέος άλλα 45 δις ευρώ χωρίς να γίνει το κούρεμα στο δημόσιο τομέα
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα. H τηλεδιάσκεψη ήταν τεχνικής φύσεως, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για το Eurogroup της Δευτέρας.  Ωστόσο,  όπως επισημαίνει το Bloomberg,  οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών  βρίσκονται σε ανάλογο αδιέξοδο με αυτό που βρέθηκαν οι 27 αρχηγοί κρατών της Ευρώπης κατά την διάρκεια της Συνόδου  Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν, ότι τέθηκαν επί τάπητος  όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να καμφθεί  η απαίτηση του ΔΝΤ για το νέο  κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις αναφέρονται στη μύωση των επιτοκίων στα κρατικά δάνεια, την άτοκη
περίοδο για την πληρωμή των χρεών, την επιστροφή κερδών από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την επαναγορά κρατικών ομολόγων σε μειωμένες τιμές, καθώς και τη νέα επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων.
Κατά τα άλλα, όποιος καεί με το χυλό φυσάει και το γιαούρτι, λέει ο σοφός λαός, γι’ αυτό κι εμείς δε μπορούμε παρά να είμαστε προσεκτικοί ότι λέμε ότι υπάρχει αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας.
Από το υπουργείο Οικονομικών δε θέλησαν να διαρρεύσουν απολύτως τίποτε διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι «αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα». Και πράγματι έτσι είναι: Αν ούτε δυο ημέρες πριν από το Eurogroup δεν υπήρχε μεγάλη πρόοδος τότε καλύτερα να μην έκανε τον κόπο ο Στουρνάρας να πάει στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews και με την επιφύλαξη ότι οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί είναι απρόβλεπτοι, η Ελλάδα είναι κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ και μάλιστα σε μία δόση κι όχι σε πολλές, όπως ειπώθηκε τελευταία. Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα πάρουν οριστική απόφαση για να δοθεί στη χώρα μας ολόκληρη η δόση και χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις. Αυτή είναι η μία πληροφορία που έχουμε κι αν και την έχουμε ξαναγράψει, φαίνεται ότι τώρα είναι πιο κοντά από ποτέ. Εκτός κι συμβεί κάποιο… ατύχημα, ή ο Σόιμπλε έχει άλλα στο μυαλό του.
Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, είναι ότι στην τηλεδιάσκεψη φαίνεται να υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία για έμμεσο «κούρεμα» ενός ποσού της τάξης των 45 δις ευρώ, πέραν την δόσης που θα δοθεί σε ρευστό και άμεσα.
Δηλαδή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκταμίευση των χρημάτων και για συμφωνία ώστε να μειωθεί το χρέος άλλα 45 δις ευρώ χωρίς να γίνει το κούρεμα στο δημόσιο τομέα, τουλάχιστον προς το παρόν. Αν γίνει στο μέλλον αυτό είναι στο χέρι των Γερμανών που παίζουν και τα προεκλογικά τους παιχνίδια.
Ωστόσο, το μείγμα των μέτρων για τη μείωση του χρέους κατά 45 δις ευρώ θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης των υπουργών τη Δευτέρα. Πολύ πιθανό τα μέτρα αυτά να είναι το δεκαετές «πάγωμα» πληρωμής των τόκων ή ακόμη και η μείωση των επιτοκίων από τις 150 μονάδες βάσης στις 40 ή τις 60 μονάδες βάσης. Αυτό δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, ωστόσο, ακόμη και το ευνοϊκό σενάριο των 44+45 δις ευρώ θα κριθεί από τις διαθέσεις των Γερμανών τη Δευτέρα. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Σόιμπλε την προηγούμενη του Eurogroup στη μυστική συνάντηση του Παρισιού είναι προτείνει κούρεμα του ελληνικού χρέους και ένα 24ωρο μετά το πήρε πίσω.
Γι’ αυτό, λοιπόν, με κάθε επιφύλαξη καταγράφουμε τις πληροφορίες που υπάρχουν. Το καλό σενάριο της εκταμίευσης της δόσης των 44 δις και της μείωσης του χρέους σχεδόν άλλα τόσα είναι ένα ενδεχόμενο. Το άλλο είναι η αποσύνδεση της δόσης από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και το τρίτο είναι ένα νέο ναυάγιο εξαιτίας της σύγκρουσης Σόιμπλε με Λαγκάρντ. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο τρίτο σενάριο και να επιβεβαιωθούμε για τα 44+45 δις ευρώ.
Δευτέρα… κοντή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου