Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Reuters


  Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν αύριο Τρίτη επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεωνΡόιτερς.
   Αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις προετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αναμένουν ότι θα υπάρξει «μια κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία» για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς και ότι θα συζητηθεί ο τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους και παροχής οικονομικής βοήθειας για δύο επιπλέον χρόνια ώστε η χώρα να καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
   Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αποδείξει τη δέσμευσή της να υιοθετήσει «τις προηγούμενες ενέργειες», ένα λεπτομερές πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προτού δοθεί στη χώρα η δόση του δανείου.
   Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών δώσουν κατ' αρχήν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, οι προτάσεις για το πώς θα μπορέσει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να παρασχεθεί επιπλέον βοήθεια στην Αθήνα θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση, ένα βήμα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
   Αυτό θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει κάποιες εκκρεμείς «προηγούμενες ενέργειες». Οι διεθνείς πιστωτές θα ελέγξουν στις 28 Νοέμβριου αν έχουν εφαρμοστεί οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο είναι ενήμερο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
   Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η Αθήνα θα λάβει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα στο οποίο φέρεται να έχει συμφωνήσει η ευρωζώνη.
   Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει εκπληρώσει όλες τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε: «Το έχουν κάνει. Δύο μικρά σημεία μένουν να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου