Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ Στις 26 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

ΟΛΙ ΡΕΝ: Πρέπει να βρεθούν απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέουςΣύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εκταμίευση της δόσης μετατίθεται τουλάχιστον για τις 26 Νοεμβρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα «αγκάθια» της βιωσιμότητας του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση
ΟΛΙ ΡΕΝ: Πρέπει να βρεθούν απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να αποφασίσει η Eυρωζώνη την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τα «αγκάθια» της βιωσιμότητας του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε χθες ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στις 26 Νοεμβρίου,
αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 22-23 Νοεμβρίου και θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα με την έκθεση της τρόικας.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν προεξόφλησαν ουσιαστικά ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την καταβολή της δόσης.
Βέβαια, μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν με την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, «η μπάλα ξαναβρίσκεται στο γήπεδο» των εταίρων, οι οποίοι καλούνται στο επικείμενο Eurogroup να λάβουν πολιτική δέσμευση για τη στήριξη της Αθήνας, κυρίως της κυβέρνησης.
Καθυστέρηση της «καθαρής» απόφασης για την εκταμίευση της δόσης «φωτογράφισε» ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επέμεινε ότι, πέρα από τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας.
Ο Σάιμον Ο'Κόνορ σημείωσε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη «πολιτικών αποφάσεων» από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είναι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2013.
Το κλίμα για «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας καλλιέργησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». «Δεν έχουμε περάσει ακόμη τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι Σοσιαλιστές
Εν τω μεταξύ, έντονη κριτική στην Ευρωζώνη άσκησε η Σοσιαλιστική Ομάδα στην Ευρωβουλή, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή συνιστά το «απαραίτητο βήμα για νέα στήριξη προς την Ελλάδα». Μάλιστα, ο επικεφαλής της Χάνες Σβόμποντα τόνισε ότι το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε δεν μπορεί να αποτελέσει «μοντέλο για την ευρωπαϊκή πολιτική», καθώς, μακροπρόθεσμα, ισοδυναμεί με την εξαφάνιση βασικών στοιχείων του κράτους πρόνοιας.
Ο Χ. Σβόμποντα επέκρινε ακόμη το γεγονός ότι στις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής προβλέπεται νέα επιδείνωση της ανεργίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σκληρό ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν να συστήνει μέτρα λιτότητας που θέτουν σε κίνδυνο κάθε ελπίδα για ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. «Κάθε μέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική χειρότερη και από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του ΔΝΤ», κατέληξε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου