Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Τα σενάρια για το νέο φόρο ακινήτων από το 2013


Τα σενάρια για το νέο φόρο ακινήτων από το 2013 Η διακομματική επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες  καταλήγει σε δύο σενάρια για τον νέο ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί από το 2013 στα ακίνητα, ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Οι τελικές αποφάσεις θα τεθούν υπό την έγκριση των πολιτικών αρχηγών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο και η φορολόγηση των ακινήτων να ξεκινάει από το πρώτο ευρώ.
Στο δεύτερο υπάρχει μικρό αφορολόγητο για ακίνητα αντικειμενικής αξίας 50.000 - 100.000 ευρώ. 
Και στα δύο σενάρια προβλέπεται φορολόγηση των ακινήτων με 7-9 κλιμάκια. Οι συντελεστές θα
ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% από το πρώτο ευρώ ή μετά το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2%.
Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να αποδίδει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Τα σενάρια του υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν επίσης:
Αντικειμενικές αξίες: Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να μην προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αλλά να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη τη χώρα. 
Νομικά πρόσωπα: Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά κ.λπ.). Όσον αφορά τα ακίνητα της Εκκλησίας, θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

Αγρότες: Στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια ενώ από το φόρο δεν πρόκειται να εξαιρεθούν όλοι οι κατά επάγγελμα αγρότες. Για τους αγρότες εξετάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της καλλιεργούμενης γης. Ωστόσο, η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Οι νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε ξεχωριστό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου