Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ αλα «Παπανδρέου 2009» με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»!



Της μόδας έχει γίνει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ να τάζουν λεφτά. Αυτό συμβαίνει μάλλον διότι, όπως λένε ειρωνικά ορισμένοι, η Κουμουνδούρου... βρήκε τα λεφτά που υποσχόταν ο Γ. Παπανδρέου και με αυτά, αφενός, θα επαναπροσλάβει όποιον απολυθεί και, αφετέρου, θα επαναφέρει μονομιάς μισθούς και συντάξεις. Και μάλιστα αυτό θα συμβεί την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε σπιράλ... θανάτου, αρκεί κατά τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιηθεί η «μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας».

Η εύκολη, πάντως, αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα, έχει περάσει
στο επόμενο στάδιο. Δεν είναι άλλο από την ανέξοδη παροχολογία αλά Παπανδρέου. Εξάλλου, είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να στήσει την αντιπολιτευτική τακτική της και στη λογική «λεφτά υπάρχουν». Αυτό μάλιστα υποστήριξε εσχάτως και η βουλευτής Β΄ Αθηνών Σοφία Σακοράφα, μία από τις βουλευτές του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, πάνω στην οποία ο κ. Τσίπρας επενδύει πολλά.

«Λεφτά υπάρχουν και βρίσκονται εκεί που κανένας δεν τα έψαξε ποτέ» είπε. Για να συμπληρώσει: «Λεφτά υπάρχουν στη λίστα που κρατούσε ο κ. Βενιζέλος στην τσέπη του και δεν την έδωσε ποτέ, λεφτά υπάρχουν στα τοξικά ομόλογα που έπαιξε στα ζάρια η κυβέρνηση του Καραμανλή, λεφτά υπάρχουν στις σκανδαλώδεις μειώσεις του χαρατσιού, λεφτά υπάρχουν στα χρέη των καναλαρχών, λεφτά βρίσκονται στη φορολόγηση όσων κατέχουν και δεν έχουν πληρώσει επίσης ποτέ». Θυμίζοντας δε ότι είναι άξιο τέκνο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ του 2009, όταν με αυτό το σύνθημα κορόιδεψαν ουσιαστικά τον ελληνικό λαό, τόνισε: «Αρα λεφτά υπάρχουν και μπορούμε να τα ψάξουμε. Εμείς λέμε ότι λεφτά υπάρχουν και, αν υπάρξει μία κυβέρνηση με πολιτική βούληση για να τα ψάξει, θα τα βρει».

Η πρώην αθλήτρια του στίβου, μάλιστα, θεωρεί ότι τώρα ο «καλός» ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρει, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, του οποίου φυσικά υπήρξε βουλευτής δις, δεν το έκανε ποτέ. «Υπήρξα και μέλος του κόμματος που διεκδίκησε τις εκλογές με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” και που εκ των υστέρων έκανε τα τελείως αντίθετα και τα τελείως διαφορετικά» εξήγησε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «αυτή ήταν η τραγωδία για τον ελληνικό λαό», επιχειρώντας ουσιαστικά να δικαιολογήσει εν μέρει και τον εαυτό της.

Στην ίδια γραμμή πάντως βρίσκονται εδώ και καιρό και τα δύο στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης. Αν και τους χωρίζουν πολλά με τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι τουλάχιστον σε αυτό το σημείο υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων, καθώς σε κάθε τους συνέντευξη υπόσχονται και κάτι διαφορετικό. Πρόσφατα, άλλωστε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι, μόλις ο Αλέξης Τσίπρας πάρει την εξουσία στα χέρια του, «θα επαναπροσληφθούν για να έχουν μέλλον όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα».

Μία μέρα αργότερα ο ίδιος συνέχισε να... υπόσχεται στους δημοσίους υπαλλήλους -με άλλα λόγια, στην εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ- ότι «θα τους πάρουμε πίσω, γιατί να τους διώξουμε, αυτό είναι το πρόβλημα, με ποιες διαδικασίες, με ποια κριτήρια τους διώχνουν». Υποστηρικτή βρήκε στο πρόσωπο του βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής Νάσου Αθανασίου, που είπε ότι η δήλωση Λαφαζάνη δεν είναι ούτε αντιοικονομική ούτε και αντιεπιστημονική. Επί της ουσίας δηλαδή στάθηκε υπέρμαχος στην άποψη του επικεφαλής της αριστερής μειοψηφίας, δίνοντας έτσι και το στίγμα των μετριοπαθών του κόμματος.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Δημήτρης Στρατούλης. Αφενός προσπάθησε να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την εργασιακή εφεδρεία, αφετέρου προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα: «Η κατοχύρωση του “ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος” για όλους τους πολίτες» αποτελεί προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» ισχυρίστηκε στο συνέδριο Labor and Insurance, αφήνοντας άπαντες άναυδους.

Στον χορό εν τέλει μπήκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απλώς υπόσχεται σε όλους τα πάντα και αποφεύγει φυσικά να κοστολογήσει τις υποσχέσεις του αλλά και να αποκαλύψει τις πηγές χρηματοδότησης όσων ξεστομίζει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε του συνάντηση με εργαζομένους το επιβεβαιώνει, με αποκορύφωμα φυσικά τη δήλωση ότι «θα επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις με έναν νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ σύντομα με τη βοήθεια του λαού βρεθούμε σε θέση διακυβέρνησης». Μάλιστα κατά την επίσκεψη του στη Λάρκο δεσμεύτηκε ότι «δεν θα ξεπουληθεί», ενώ όταν επισκέφθηκε τα Γιάννενα, υποστήριξε ότι θα επανεξετάσει την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».


Πυροσβέστες Δούρου, Παπαδημούλης

Πάντως τελευταία τόσο η «εκλεκτή» του Ρένα Δούρου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης ανέλαβαν τον ρόλο του πυροσβέστη προκειμένου να κρατήσουν τα προσχήματα. Αρχικά η κυρία Δούρου, σε συνέντευξή της, ουσιαστικά χτύπησε το καμπανάκι, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι διαθέτουμε κάποιο μαγικό ραβδάκι», για να συμπληρώσει ο κ. Παπαδημούλης λέγοντας ουσιαστικά την αλήθεια: «Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα ξαναγυρίσουν τα πράγματα στο 2008 ή στο 2009, ποτέ δεν είπαμε πως το σύνολο των στόχων μας είναι άμεσα πραγματοποιήσιμο».


Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου