Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Αύριο (τελικά) η κρίσιμη Κ.Ο.



«Ελπίζουμε να μάθουμε επιτέλους ποια θα είναι τα μέτρα που θα κληθούμε να ψηφίσουμε. Τόσο καιρό τα ακούμε από τα κανάλια και τα διαβάζουμε από τις εφημερίδες». Με αυτά τα λόγια αντέδρασαν αρκετοί από τους βουλευτές της Ν.Δ., όταν πληροφορήθηκαν ότι τελικά επισπεύσθηκε η σύγκληση της κρίσιμης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για αύριο στις 13.00 στη Βουλή, η οποία θα διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών».

Μάλιστα αρχικά κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι θα μιλήσει μόνον ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε λάθος επιλογή, αν επικρατήσει. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε στη «δημοκρατία» ένας από τους πιο στενούς ανθρώπους του κ. Σαμαρά, επιχειρώντας να βάλει φρένο σε αυτά τα σενάρια: «Αν το
θελήσουν, θα μιλήσουν». Το ενδιαφέρον πέφτει σε αυτούς που κατά καιρούς έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Γιάννης Μιχελάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης, και στο τι θα πουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν τελικά πάρουν τον λόγο.

Από τη μεριά του το κυβερνητικό επιτελείο και με επιχείρημα την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, στην οποία σύσσωμη η Κ.Ο. της Ν.Δ. είπε «ναι σε όλα», εμφανίζεται βέβαιο για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μπετόν» επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά για κάθε ενδεχόμενο όλοι οι αρμόδιοι κάνουν... μασάζ στους βουλευτές και αναζητούν πιθανούς δυσαρεστημένους.

Ο κ. Σαμαράς από τη μεριά του σκοπεύει να θέσει το δίλημμα: «Ή ψηφίζουν το πακέτο, παίρνει τα χρήματα η χώρα και μπορεί να ελπίζει στην παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ενίσχυση από τους εταίρους μας ή το πακέτο δεν περνάει και η χώρα παραδίδεται στην ακυβερνησία και στο χάος».

Το δίλημμα αυτό, εκτιμούν στο Μαξίμου, θα κάνει απαγορευτικές τις διαρροές καθώς «δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές που να σηκώσουν το βάρος της κατάρρευσης της χώρας».


Νίκος Ελευθερόγλου



ΔΗΜΑΡ: Δευτέρα οι αποφάσεις, «όχι» στην αποχή

Στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δευτέρας θα καθοριστεί η τελική στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Αριστερά εν όψει του νέου πακέτο μέτρων. Αυτό έγινε γνωστό μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία κατά κύριο λόγο συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός. Την ίδια ώρα ωστόσο τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. αποκλείουν το ενδεχόμενο της αποχής, αφήνοντας βεβαίως όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις («παρών» ή καταψήφιση) ανοικτές.

Οπως πάντως όλα δείχνουν, ο Φώτης Κουβέλης δεν προτίθεται να κάνει πίσω, τη στιγμή που οι βουλευτές του κόμματος σε κάθε τους δημόσια παρουσία τονίζουν ότι «η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν ψηφίζει τα εργασιακά». Το ίδιο άλλωστε επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κ. Κουβέλης κατά την προχθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, αναφερόμενος στις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, ότι «σύμφωνα με γερμανικούς κύκλους, δεν υπάρχει καμία συμφωνία», αλλά και στις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’Κόνορ, που είπε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα.

Αυτό ουσιαστικά είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, καθώς τόνισε ότι «όλα είναι στο χέρι του πρωθυπουργού», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ΔΗΜ. ΑΡ. δεν θέτει το θέμα των αποζημιώσεων των απολύσεων μετά τις παρεμβάσεις. Εκκληση στον κ. Σαμαρά απηύθηνε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός να υπαναχωρήσει στην απόφασή του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ επανέλαβε την άρνηση του κόμματος να υπερψηφίσει τα εργασιακά.

Χθες πάντως στη συνεδρίαση της Κ.Ο., που συνήλθε και για τον Προϋπολογισμό, η εισηγητής Ασημίνα Ξυροτήρη προέβη σε μια αρχική παρουσίαση, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι θετικές. Οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν από την Αγίου Κωνσταντίνου θα τεθούν σε επεξεργασία και θα γίνουν γνωστές στην Επιτροπή Οικονομικών το Σαββατοκύριακο, αλλά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη.


Αλ. Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου