Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κλείδωσε τα 126 «ναι» από τους βουλευτές του



Εάν ο στόχος του κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν να πάρει «λευκή επιταγή» από τους 126 βουλευτές του εν όψει των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών φάνηκε χθες ότι την πήρε. Φαίνεται πως το «μπετόν παραμένει αρραγές», άρα υπολείπονται, όπως υπολογίζουν στο Μαξίμου, άλλες 24 θετικές ψήφοι προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα και ο Προϋπολογισμός.

Στην πολιτική βέβαια και δη στη ρευστότητα των ημερών, για να πάει η καρδιά του Μαξίμου στη θέση της θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Στην εκτόνωση των βουλευτών σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι, αν και κεκλεισμένων των θυρών, πήραν τον λόγο όσοι ήθελαν και μίλησαν ανοικτά.
Οπως χαρακτηριστικά τόνιζαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά «ήταν μια πραγματική κοινοβουλευτική ομάδα». Ούτε ένας από τους βουλευτές που μίλησαν είπε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, ενώ η μοναδική απουσία επί της ουσίας ήταν αυτή του Βύρωνα Πολύδωρα. Το «νέο» πρόσωπο στο πάνελ ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», μίλησε για πρώτη φορά σε «γαλάζιο» ακροατήριο.

Διλημματική (ευρώ ή δραχμή και μέτρα ή χάος) ήταν η εισήγηση που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Μισθοί και συντάξεις δεν πρόκειται να ξανακοπούν, η μείωση του ελλείμματος κατά 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι συμβατική υποχρέωση θα είναι η τελευταία» τόνισε, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους κυβερνητικούς εταίρους του να συνεχίσουν μαζί την πορεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα πίσω. Σηκώνετε το κύριο βάρος. Θα καταγραφεί ως αγώνας του έθνους μας κατά των άκρων και υπέρ της Ευρώπης, κατά του φόβου και υπέρ της ελπίδας, αγώνας για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά.

Χρειαζόμαστε ελπίδα και ενότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε δε ότι «η ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να γίνει άμεσα για να πάρουμε τη δόση που μόνο το 10% θα πάει στους δανειστές. Παλεύω προσωπικά για να πάρουμε περισσότερα χρήματα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους κινδύνους σε περίπτωση καταψήφισης των μέτρων: «Θα ξαναγύριζε η Ελλάδα στη διεθνή απομόνωση, θα αποχαιρετούσαμε το ευρώ, θα λεηλατούσε τα πάντα στη χώρα μας το λόμπι της δραχμής, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε μέτρο περνάει σήμερα. Θα επικρατούσαν πρωτοφανείς συνθήκες πόλωσης της κοινωνίας, κοινωνικές εκρήξεις με πρωταγωνιστές των δύο άκρων και συγκρούσεις σε μία κοινωνία που διαλύεται και μπροστά σε ένα κράτος που καταρρέει. Είναι ένας εφιάλτης που δεν θα τον επιτρέψουμε».

Περιέγραψε δε τη δραματική στιγμή: «Σε κάθε μεγάλη στιγμή κάθε χώρας υπάρχουν διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν να πάρουν αποφάσεις και εκείνοι που λιποψυχούν, υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα εμπρός και εκείνοι που μένουν κολλημένοι στις λάσπες του παλιού.

Υπάρχουν εκείνοι που υποκύπτουν στις Σειρήνες του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού και υπάρχουν και εκείνοι που κλείνουν τα αυτιά στις Σειρήνες και κωπηλατούν για να περάσουν από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις αντιδράσεις που συναντούν τα μέτρα: «Υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις: εκείνων που θίγονται άδικα και έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε αυτούς δείχνουμε σεβασμό και υποσχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Υπάρχουν και εκείνοι που θίγονται γιατί χάνουν προνόμια, γιατί βγάζουν ευκαιρίες να πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου, ποικίλες συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν ότι τελειώνει το πάρτι».


Νίκος Ελευθερόγλου






Επίθεση από τέσσερα κόμματα

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

«Κάθε υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις είναι τόσο φερέγγυα όσο και οι υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης και αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μέσω του εκπροσώπου τους Χρήστου Ζώη, χαρακτήρισαν την ομιλία απογοητευτική, λέγοντας ότι η ελπίδα πρέπει «να αναζητηθεί σε μιαν άλλη κυβέρνηση, η οποία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων, την περιουσία, την περηφάνια και την κυριαρχία της χώρας».

«Θλιβερό ψεύτη» αποκάλεσε τον πρωθυπουργό η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι «μόνο η πτώση της συγκυβέρνησης και η ανάληψη των ηνίων της χώρας από μια πραγματικά εθνική ηγεσία εγγυώνται την επιβίωση της Ελλάδος ως κυρίαρχο εθνικό κράτος». Τέλος, το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η ομιλία του Α. Σαμαρά είναι η φωνή των μονοπωλίων που επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με τον λαό πτωχευμένο και χρεοκοπημένο».




Ο αθόρυβος, ο σπορτίφ και ο μαυροπουκαμισάς


-Την τελευταία στιγμή άλλαξαν ο τόπος και η ώρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Αντί να διεξαχθεί η συνεδρίαση στην Αίθουσα της Γερουσίας στη μία, όπως είχε ανακοινωθεί, ορίστηκε τελικά για τις 11.30 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού.

-Αυτήν τη φορά οι «φύλακες» της Ρηγίλλης είχαν μάθει από το πάθημα με τους συνδικαλιστές και τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί στην «κλειστή συνεδρίαση» υπουργών και βουλευτών. Αποτέλεσμα, χθες να γίνει κινητοποίηση και δεκάδες ΟΝΝΕΔίτες, με τον πρόεδρό τους Ανδρέα Παπαμιμίκο, ήταν από νωρίς στη Συγγρού, για να «περιφρουρήσουν» τη συνεδρίαση της Κ.Ο. σε συννενόηση με τον γραμματέα οργανωτικού Κώστα Ζωντανό και τον αναπληρωτή Αλέκο Κόκκαλη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέβηκε από το γραφείο του και μίλησε με αρκετούς ΟΝΝΕΔίτες, που τον υποδέχθηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα.

-Στην είσοδο της Συγγρού περίμενε τους βουλευτές της Ν.Δ. ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στις 11.20 έφτασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ηταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν χειροκροτήματα. Ο κ. Καραμανλής, με σπορ αμφίεση και φρεσκοκουρεμένος, αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

-Στις 11.46 μπήκε αθόρυβα στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αρχικά έψαχναν να του βρουν καρέκλα, αλλά τελικά κάθισε στο πάνελ.

-Ανάμεσα σε δύο ευρωβουλευτές κάθισε ο Κώστας Καραμανλής. Από τη μια ήταν ο Κώστας Πουπάκης και από την άλλη ο Γιώργος Κουνουτσάκος. Πίσω τους ήταν ένας ακόμη ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Παπανικολάου.

-Μόλις τελείωσε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, αποχώρησαν από την αίθουσα ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η συνεδρίαση συνεχίστηκε με εισηγήσεις του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάννη Βρούτση.

-Με μαύρο πουκάμισο και με συντροφιά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου κατέβηκε στη συνεδρίαση ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος προσήλθε μαζί με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη.

-Για άλλη μια φορά, το γραφείο Τύπου ήταν άρτια εξοπλισμένο. Υπεύθυνοι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Σπύρος Καπράλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου