Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Διαρροές για συμφωνία που θα μειώσει το χρέος σε 124% του ΑΕΠ το 2020

Διαρροές για συμφωνία που θα μειώσει το χρέος σε 124% του ΑΕΠ το 2020Ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - τις οποίες μεταδίδουν το Reuters και άλλα ειδησεογραφικά μέσα από τις Βρυξέλλες - αναφέρουν ότι  έχει επιτευχθεί  κατ' αρχήν συμφωνία για να ένα πακέτο σύνθετων λύσεων, που θα μειώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Από τις ίδιες πηγές αναφέρεται ότι τις τελευταίες ώρες  υπάρχουν ενδείξεις υποχωρητικότητας από το ΔΝΤ, το οποίο ενδέχεται τελικά να δεχθεί "κάτι λιγότερο" από τη συνολική λύση που ζητούσε αρχικά, θέτοντος ως απαράβατο όρο τη μείωση του χρέους σε 120% του
ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Νωρίτερα το Reuters δημοσιευσε πληροφορίες ότι το ΔΝΤ απαιτεί να συμφωνήσουν τώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μείωση (επί της ουσίας δηλαδή σε κούρεμα) του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ  ΑΜΕΣΑ (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον.
Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στο αγγλικό κείμενο έχει γίνει μια εξαιρετική επιλογή λέξεων που προσδιορίζουν το εύρος της συμβιβαστικής αυτής πρωτοβουλίας του ΔΝΤ. Έτσι, αρχικώς γίνεται λόγος για «μείωση»  σε πρώτη φάση (Σ.Σ: debt reduction up front) και στη συνέχεια γίνεται ευθέως λόγος για κούρεμα (Σ.Σ: debt forgiveness), αλλά σε βάθος χρόνου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου