Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Tο τουρκικό casus belli για ΑΟΖ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ  17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του αγώνα που διεξάγεται σε Ελλάδα και Κύπρο για διάσωση της Οικονομίας, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η νέα εκτόξευση απειλών από την Τουρκία για το θέμα των ερευνών και της οικονομικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Η εκτόξευση των απειλών προήλθε από τον καθ' ύλην αρμόδιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και έγινε μάλιστα τις ημέρες που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών φιλοξενείτο σε επίσκεψη στην Ελλάδα. Το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μέσω ταυτόχρονων συνεντεύξεών του στην εφημερίδα «Βήμα» και στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», ήταν ότι για την Τουρκία η έναρξη ερευνών από ξένες εταιρείες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε «αμφισβητούμενες», όπως τις αποκάλεσε, περιοχές, αποτελεί «casus belli» (αιτία πολέμου) για την Αγκυρα. Και όταν αναφέρεται σε «αμφισβητούμενες περιοχές», ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν αναφέρεται μόνο στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αλλά και σε αυτές που εμπίπτουν, βεβαίως, στην κυπριακή ΑΟΖ, και στις οποίες όπως έχει επιβεβαιωθεί προσφάτως, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, σε μια απροκάλυπτη κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, υποστήριξε πως «ορισμένα από τα επονομαζόμενα οικόπεδα προς παραχώρηση φαίνεται ότι παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να διεξάγουν, χωρίς άδεια, έρευνες για εξόρυξη και εκμετάλλευση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις περιοχές που επικαλύπτονται».
Εσπευσε την ίδια ώρα να γίνει πιο ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας: «Σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μέσα στα όρια της υφαλοκρηπίδας της, είναι φυσικό η Τουρκία να μην φεισθεί καμίας προσπάθειας, προκειμένου να διατηρήσει τα συμφυή δικαιώματά της (ipso facto ab initio)».
Ως λύση και «διέξοδο» από τη «σημερινή κατάσταση», ο Νταβούτογλου παρέπεμψε στη γνωστή πρόταση Ερογλου για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου από όλους, όχι μόνο από τους Ελληνοκύπριους. Η πρόταση του κατοχικού ηγέτη, η οποία υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις 29 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη, ως γνωστόν θέτει υπό την εποπτεία του ΟΗΕ το εγχείρημα της εξόρυξης του φυσικού αερίου και προτείνει σε γενκές γραμμές όπως τα χρήματα χρησιμοποιηθούν για τη λύση του Κυπριακού και η διαχείρηση να γίνεται από μια τριμελή Επιτροπή που θα συσταθεί από τις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Εθνη.
Είναι σαφές, λοιπόν, από τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, αυτό που κατέστη αυτονόητο από ολόκληρη σχεδόν τη διεθνή κοινότητα, το δικαίωμα άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ετσι την ώρα που εμείς κάνουμε σχεδιασμούς για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, με απειλές που δεν θα πρέπει ούτε να υποβαθμίσουμε, μήτε να αγνοήσουμε. Οι Τούρκοι μπορεί και να μπλοφάρουν, μπορεί όμως και όχι. Εμείς εκείνο που θα πρέπει, πρωτίστως, να κάνουμε, είναι να θωρακίσουμε την κυπριακή ΑΟΖ με σωστές πολιτικές κινήσεις και διεθνείς συνεργασίες, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

Αντώνης Διαματάρης
Εκδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου