Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Spiegel: Επαναγορά ελληνικού χρέους μέσω ESM εξετάζει το Βερολίνο

Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω ESM επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να
αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ.
«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια», αναφέρεται. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους.
Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.
«Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της τρόικας πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου