Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Διεθνή διάσκεψη για τον South Stream προτείνει η Σλοβενία

Τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς στη διάρκεια συνάντησης με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.«Μια διάσκεψη θα ήταν ισχυρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι για τα κράτη που συμμετέχουν στο έργο ο αγωγός South Stream έχει μεγάλη σημασία από ενεργειακή σκοπιά», τόνισε ο κ. Έριαβετς ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τον κ. Λαβρόφ.
Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι στη διεθνή διάσκεψη θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι πρόεδροι κυβερνήσεων και κρατών από τις επικράτειες των οποίων σχεδιάζεται να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου και πρότεινε την πραγματοποίηση της στη Σλοβενία.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορισμένες επιφυλάξεις, αλλά η Σλοβενία πιστεύει ότι το έργο πρέπει να διαχωριστεί από το τρίτο ενεργειακό πακέτο, θέση την οποία υποστρίζει στις Βρυξέλλες, τόνισε ο κ. Έριαβετς.Το τρίτο ενεργειακό πακέτο περιλαμβάνει την ιδέα διαχωρισμού της παραγωγής από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο κ. Εριαβετς ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις προετοιμασίες στη Σλοβενία όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο και διατύπωσε τη θέση ότι η συμφωνία Σλοβενίας – Ρωσίας δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις οδηγίες της ΕΕ.Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας η ρωσική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη διοργάνωση διάσκεψης για το South Stream στη Σλοβενία.
Το ρωσικό σχέδιο προβλέπει έναρξη της κατασκευής του αγωγού στη Ρωσία φέτος το Δεκέμβριο και ολοκλήρωση το 2105.
Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου