Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Τα μεταχειρισμένα F-16 στο προσκήνιο λόγω κρίσης!


http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2012/10/RNLAF_F-16.jpg


Οι περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τω κρατών και οι αναβολές στην υλοποίηση φιλόδοξων αλλά πολυδάπανων εξοπλιστικών προγραμμάτων για την προμήθεια σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, φαίνεται ότι οδηγούν τις χώρες σε ενδιάμεσες λύσεις, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξουν τα κονδύλια προς διάθεση…

Στο πλαίσιο αυτό η ζήτηση για μεταχειρισμένα μαχητικά τύπου F-16 της αμερικανικής Lockheed Martin έχει εκτοξευθεί, αφού σε αυτά πολλές χώρες βλέπουν μια αξιόπιστη και οικονομική λύση μέχρις ότου περάσουν τα δύσκολα χρόνια…

Ένα καινούργιο F-16 μπορεί να κοστίζει περί τα 70 εκατομμύρια δολάρια η μονάδα, ενώ τα μεταχειρισμένα μπορούν να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι έναντι περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ με λίγα ακόμα εκατομμύρια δολάρια μπορεί να τα υποβάλλει και σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης επαυξάνοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Ιορδανία, η Χιλή και η Ρουμανία (αποκτά το μαχητικό από την Πορτογαλία).

Η Ιορδανία απέκτησε το 2007 14 F-16 από το Βέλγιο έναντι 90 εκατομμυρίων δολαρίων και η Χιλή το 2009 18 F-16 από την Ολλανδία έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δε Πακιστάν επίσης επιθυμεί την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών του τύπου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ινδονησία απέκτησε από τις ΗΠΑ 24 μαχητικά.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου