Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΑΔΡΙΤΗ, ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM Σε «χαλαρή» διάσωση προσβλέπει η Ισπανία

Σε «χαλαρή» διάσωση προσβλέπει η Ισπανία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έτοιμη να ζητήσει «προληπτική» πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM, χωρίς ωστόσο, να προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια. Η αίτηση αυτή, ωστόσο, σε συνδυασμό με την υπογραφή Μνημονίου, το οποίο όμως δεν θα επιβάλει στη Μαδρίτη σημαντικές υποχρεώσεις για δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα πέραν όσων έχει ήδη δεσμευθεί να υλοποιήσει, θα ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτή είναι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ισπανούς αξιωματούχους, η φόρμουλα που προτίθεται να
χρησιμοποιήσει η Μαδρίτη, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «χαλαρή» διάσωση. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, οι αναβολές προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες και δη από τις ενστάσεις της Γερμανίας (με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τάσσεται υπέρ ενός νέου πακέτου για την Ισπανία) αλλά και τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο στην Ιταλία, όπου πάντως οι απόψεις φαίνεται ότι διίστανται: Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι υποστήριξε ότι ένα πρόγραμμα στήριξης για την Ισπανία θα μπορούσε να κοστίσει στην Ιταλία το 1,5% του ΑΕΠ της, ωστόσο, η επικεφαλής του ιταλικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους Μαρία Κανάτα έκανε λόγο για «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για τις αγορές, προσθέτοντας ότι δεν προϊδεάζει απαραίτητα για ανάλογη κίνηση από τη Ρώμη, καθώς το τρέχον κόστος δανεισμού της Ιταλίας (περίπου 5%) είναι διαχειρίσιμο.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι εάν η Ισπανία προσφύγει στον ESM οι αγορές δεν θα αρχίσουν να πιέζουν την Ιταλία να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η είδηση ότι η Μαδρίτη πλησιάζει όλο και περισσότερο στην κατάθεση του αιτήματος, έδωσε χθες ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ που ξεπέρασε εκ νέου το 1,30 δολάρια.Το ισπανικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 3,41%, παρά τη φημολογία περί επικείμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στη κατηγορία «σκουπίδι» (junk) από τη Moody's.
Αίτημα Κύπρου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυρπιακής κυβέρνησης Στ. Στεφάνου δήλωσε χθές πως στόχος είναι να συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου στο Eurogroup, η αίτηση της χώρας για βοήθεια από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης.
Με το στόχο αυτό συμφωνούν και τα κόμματα, τα οποία επισημαίνουν ότι, αν η αίτηση της Κύπρου δεν συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου μαζί με την αίτηση της Ισπανίας, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη.
Aναθεώρηση προβλέψεων για την ανάπτυξη
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη φέτος και το 2013 προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με την Bild. Η εκτίμηση για φέτος αυξάνεται στο 0,8%, από 0,7%. Δεδομένου ότι το α' εξάμηνο η οικονομία έχει ήδη αναπτυχθεί κατά 0,8%, η νέα εκτίμηση συνεπάγεται ότι το β' εξάμηνο δεν αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ. Για τον επόμενο χρόνο, όμως, η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε σημαντικά επί τα χείρω (1% από 1,6%).
 Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου