Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ CESID Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Σερβία

Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Σερβία
Μόλις το 47% των Σέρβων υποστηρίζει πλέον την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ -ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (Cesid), από τις 18 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.
Κατηγορηματικά κατά της ένταξης στην ΕΕ δηλώνει το 35% ενώ το 18% είναι αναποφάσιστοι. Η εκτίμηση του Cesid είναι ότι, για την αύξηση του ευρωσπεπτικισμού ευθύνεται η πολιτική ηγεσία που,
τον τελευταίο καιρό, εκφράζεται αρνητικά για την ευρωπαϊκή κοινότητα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των νέων, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το 41,5% των νέων, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, δεν επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ ενώ υπέρ τάσσεται το 40,9%. Σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης του δείγματος, από αυτούς που έχουν ανώτατη εκπαίδευση το 53,4% δηλώνουν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.
Η μικρότερη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας (36,5% ) καταγράφηκε στους μαθητές και τους φοιτητές.
Το 62% των πολιτών πιστεύει ακόμη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγνωριστεί η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Στο ερώτημα για το ΝΑΤΟ το 65% τάχθηκε κατά της ένταξης στη βορειοατλαντική Συμμαχία.
Από ό,τι δείχνει η δημοσκόπηση του Cesid οι πολίτες, ως μεγαλύτερους εχθρούς της Σερβίας αισθάνονται τις ΗΠΑ (43%), τη Γερμανία (25%) και την Αλβανία (24%). Ως μεγαλύτερους φίλους βλέπουν τη Ρωσία (47%), την Ελλάδα (23%) και την Κίνα (21%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου