Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τουρκο-συριακή κρίση: «Προσέξτε μπορεί να κολλήσουμε…»

Στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας η Τουρκία καθώς θεωρείται ανοικτά πλέον ο κύριος αντίπαλος του καθεστώτος Άσαντ. Στην Άγκυρα μεταβαίνουν διεθνείς για να αποτρέψουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση.Όλοι πλέον στην Τουρκία αντιλαμβάνονται ότι το συριακό πρόβλημα μπορεί να εμπλέξει την Τουρκία σε μεγάλη περιπέτεια.
«Προσέξτε μπορεί να κολλήσουμε με το πρόβλημα της Συρίας,» γράφει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε σημερινό άρθρο του, ενώ σε μια θυελλώδη συνεδρίαση η τουρκικής εθνοσυνέλευση χθες απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για ψήφο δυσπιστίας κατά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που τον κατηγόρησε για σεκταριστική πολιτική υπέρ των Σουνιτών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Ποτέ δεν ακολουθήσαμε πολιτική σύμφωνα με θρησκευτικά δόγματα», δήλωσε ο Νταβούτογλου στη βουλή. Ο Γκαντάφι, ο Μουμπάρακ και ο Μπεν Αλι εναντίον των οποίων ταχθήκαμε ήταν Σουνίτες.

Βεστερβέλε και Μπραχίμι στην Άγκυρα

Είμαστε εναντίον του Άσαντ επειδή υποβάλλει σε διώξεις το λαό του, όχι λόγω του θρησκευτικού του πιστεύω». Όμως μαζί με την αντιπολίτευση τάσσεται και η τουρκική κοινή γνώμη, καθώς γνωρίζει ότι ένας πόλεμος, πέραν των πολιτικών, θα είχε και σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις. Για να εμποδίσει τα χειρότερα, έφτασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Νταβούτoγλου. Σε δηλώσεις του από το Πεκίνο, εν όψει της επίσκεψης, συνέστησε «προσοχή» στην Τουρκία και τη Συρία «για να μην εμπλακούμε στον κύκλο της κλιμακούμενης βίας, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή". Στην Τουρκία έφτασε επίσης σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι, για συνομιλίες και αυτός με τον Νταβούτογλου, χωρίς όμως να κομίζει κάποιο ειδικό σχέδιο. Το πρόβλημα της Τουρκίας, είναι μην τυχόν καταλήξει να απομονωθεί από τους δυτικούς συμμάχους της και να έχει μόνη της να αντιμετωπίσει τη μήνη του καθεστώτος Άσαντ και των δικών του ισχυρών συμμάχων.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw.de/dw/article/0,,16304443,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου