Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Καταλανοί ευρωβουλευτές φοβούνται στρατιωτική απειλή από την Ισπανία


Καταλανοί ευρωβουλευτές προκάλεσαν σάλο απευθυνόμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ζητήσουν να προστατεύσει «τον καταλανικό πληθυσμό» απέναντι σε μία εικαζόμενη στρατιωτική «απειλή» από την Ισπανία, την ώρα που έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την ανεξαρτητοποίηση της βορειοανατολικής Αυτόνομης Περιφέρειας.
   
«Απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας διαβιβάσουμε τη βαθιά μας ανησυχία, η οποία πηγάζει από μία σειρά απειλών για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά του καταλανικού πληθυσμού», ανέφεραν οι τέσσερις καταλανικής καταγωγής ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή.
   
Οι τέσσερις εκλεγμένοι -η Μαρία Μπαδία με τους Σοσιαλιστές, ο Ραμόν Τρεμόσα με το εθνικιστικό CiU και δύο που ανήκουν στους Πράσινους, οι Ραούλ Ρομέβα ι Ρουέδα και η Άνα Μιράνδα- ζητούν από την ΕΕ «απαιτήσει δημοσίως να αποσυρθεί από τη δημόσια συζήτηση κάθε αναφορά σε στρατιωτική απειλή».
   
Σύμφωνα με τους τέσσερις συντάκτες της επιστολής, ιθύνοντες του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), καθώς και στρατιωτικοί έχουν διατυπώσεις απειλητικά σχόλια στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
   
«Πολλοί εξ αυτών υπενθύμισαν πως σε περίπτωση απόσχισης ενός τμήματος του ισπανικού κράτους, το Άρθρο 8 του Συντάγματος επιτάσσει πως οι ένοπλες δυνάμεις 'έχουν αποστολή να εγγυηθούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ισπανίας'», υποστηρίζουν στο κείμενό τους.
   
Η επιστολή, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαία επίτροπο Βιβιάν Ρέντινγκ, «δεν ανταποκρίνεται στο παραμικρό στην ισπανική πραγματικότητα», ήταν η αντίδραση από τον επικεφαλής της μείζονος σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα.
   
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η πλούσια και με αλυτρωτικές βλέψεις περιοχή της Ισπανίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση, η οποία κωφεύει στα αιτήματα της Βαρκελώνης να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου και σκοπεύει να διοργανώσει κατόπιν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου