Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: σεβαστό το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει ειρηνικά

Αγωνίζομαι για τα συμφέροντα της χώρας αλλά και το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει ειρηνικά

Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι τόσο αυτονόητο όσο αυτονόητη είναι και η ελληνική δημοκρατία. Και ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα τις ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ πορείες, όχι τους μπαχαλάκηδες. Μόνο σε περιόδους δικτατορίας δεν υπήρχε η ελεύθερη έκφραση των ιδεών στους δρόμους.
«Όπως έχω υποχρέωση ο ίδιος ως πρωθυπουργός να δίνω τη μάχη για το καλό του τόπου, αντίστοιχα θα δίνω μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται ελεύθερα σε συγκεντρώσεις αρκεί αυτές να είναι ειρηνικές», είπε απόψε ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα μέσω των συνεργατών του.
Άλλο οι ελεύθερες πορείες κι άλλο το ξέφραγο αμπέλι. Άλλο οι δυναμικές κινητοποιήσεις κι άλλο οι εκδηλώσεις τύπου «να καεί το μπ…..ο η Βουλή» ή να γίνεται η Αθήνα μπάχαλο, να καταστρέφεται η
δημόσια περιουσία και να κάνουν κουμάντο οι κουκουλοφόροι και οι υπερασπιστές των άκρων. Το έχουμε ξαναπεί κι από εδώ ότι ο φασισμός του δρόμου είναι ο χειρότερος και κάνει πολύ κακό στη χώρα.
Ομοίως και οι παράνομες ενέργειες συνδικαλιστών τύπου Φωτόπουλου δε μπορεί να αφήνονται σε ένα δημοκρατικό κράτος.
Νόμος είναι το δίκιο του ελεύθερου πολίτη να διαδηλώνει χωρίς, όμως, να διαλύει τα πάντα, χωρίς να καταστρέφεται η χώρα. Κι αυτό το δικαίωμα καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να το αφαιρέσει.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει τις τελευταίες ώρες ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα δε μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για ακόμη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας. Αλλά να είναι η ευκαιρία ώστε λαός και κυβέρνηση ενωμένοι να πιέσουν για να αλλάξουν μυαλά οι ξένοι δανειστές που οδηγούν μια χώρα στο γκρεμό.
Ωστόσο, όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες και η προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας απίστευτης αστυνομικής γκάφας πρέπει να αξιολογηθούν πιο προσεκτικά.
Η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα ότι η συνάντηση με τη Μέρκελ είναι μια χρυσή ευκαιρία να γίνει μια εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση για το πρόβλημα της Ελλάδας. Και στο όνομα της ελληνικής φιλοξενίας, του ήθους και της ιστορίας της Ελλάδας αλλά και του πολιτικού σαβουάρ βιβρ, η υποδοχή της Γερμανικής αποστολής πρέπει να είναι άψογη.
Η κυβέρνηση επίσης, δηλώνει ξεκάθαρα ότι η επίσκεψη της Μέρκελ σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση των αντιδράσεων. Κάθε ελεύθερος πολίτης μπορεί να κατέβει στην Αθήνα και να διαδηλώσει, στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα. Μπορεί με θάρρος αλλά και φαντασία να διατρανώσει σε όλο τον κόσμο το δίκιο του και το ρόλο της Γερμανίας στην καταστροφή της χώρας. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να διαλύσει τα πάντα. Αν το δίκιο του εργάτη υπερισχύσει της δημοκρατίας τότε το χάσαμε το παιχνίδια. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα: «Εμείς διαπραγματευόμαστε, εσείς διαδηλώστε». Καθαρά και ξάστερα. Άλλωστε και τα δύο μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, μπορεί και να μην έχουν. Σίγουρα αρνητικό θα είναι το ισοζύγιο όταν φύγει η Μέρκελ και τη Τρίτη το βράδυ η Αθήνα θυμίζει Συρία.
Η γκάφα ενός  αστυνομικού διευθυντή που εξέδωσε την ανακοίνωση απαγόρευσης της συνάθροισης δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να εκφράζει την κυβέρνηση. Κι αυτό έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους. Και για να έχουμε και καλό ερώτημα. Το ΠΑΣΟΚ που βγήκε από αριστερά, δεν είχε πάρει το 1998 ανάλογα μέτρα για τον Κλίντον αλλά και το 2003 όταν γινόταν στην Αθήνα η Σύνοδος για τη Διεύρυνση της ΕΕ; Επίσης, ο κ. Τσίπρας που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός, αν όντως ήταν στην κυβέρνηση θα άφηνε να γίνει η χώρα μπάχαλο; Να του πούμε ένα απλό παράδειγμα: Είναι πρωθυπουργός και η… Χρυσή Αυγή αποφασίζει να κάνει δυναμική διαδήλωση με φόβο να τα διαλύσει όλα. Τη θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Θα τους κοιτάζει; Φυσικά δε θα απαγορεύσει την κινητοποίησή τους αλλά είναι ανόητο να τους αφήσει να καταστρέψουν τα πάντα.

Το συμπέρασμα είναι ότι αύριο έρχεται η Μέρκελ και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να πείσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία. Και σ’ αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση πρέπει να έχει συμμάχους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ειρηνικά θα διαδηλώνουν και θα διαμαρτύρονται. Σ’ αυτή την κρίσιμη μάχη κυβέρνηση και λαός πρέπει να είναι μαζί. Κανείς δεν είναι πιο Έλληνας από τον άλλο. Όλοι πρέπει να δώσουν τη μάχη για καλύτερο μέλλον, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Και ο καθένας θα κριθεί.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ελεύθερη διαδήλωση των πολιτών. Είναι, όμως, και ευθύνη της πολιτείας να προστατεύει την κοινωνική γαλήνη και το δημόσιο συμφέρον.  Η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της.  Είναι υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να περιφρουρήσουν τις συγκεντρώσεις τους.
Τόσο, απλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου