Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

«Γιε μου, θα μου κόψεις κι εμένα το ΕΚΑΣ;» «Δεν έχεις ανάγκη εσύ. Εισπράττεις τόσα νοίκια»



Αποθεωτική υποδοχή επιφύλαξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν αυτός λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα άφησε το πρωθυπουργικό γραφείο και πήγε να τους συναντήσει στο εντευκτήριο.

Εκεί τον περίμεναν περίπου 60 «γαλάζιοι» βουλευτές, τους οποίους ο κ. Σαμαράς χαιρέτησε έναν προς έναν, ενώ όλοι μαζί παρακολούθησαν από την τηλεόραση τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση του πρωθυπουργού. Με την ολοκλήρωση της δήλωσης οι βουλευτές καταχειροκρότησαν τον πρωθυπουργό , ο οποίος κάθισε σε
έναν από τους καναπέδες του εντευκτηρίου και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους βουλευτές.

«Δουλεύω εφτά μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο. Για έναν σκοπό. Να σώσουμε τη χώρα. Να ψηφίσουμε τα μέτρα και μετά να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Επρεπε όλα να έχουν τελειώσει χθες» είπε ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος στους βουλευτές ότι, μόλις περάσει αυτό το στάδιο, θα βλέπει προσωπικά τον καθέναν από αυτούς.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας με βουλευτές, είπε ότι το κλίμα αρχίζει να αλλάζει εντυπωσιακά. «Ηδη έχουν επιστρέψει αρκετές καταθέσεις. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Το κλίμα αλλάζει. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία» είπε, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στη δήλωσή του: «Την Ελλάδα θα τη σώσουμε όσοι τολμήσουμε».

«Πρόεδρε, θα τιμωρηθεί κανένας; Θα πάει κανένας φυλακή;» ρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς από βουλευτές. «Είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Ο,τι υπάρχει να πάει στη Δικαιοσύνη, η πολιτική βούληση υπάρχει» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Κάθισε, Γιάννη»
Στο σημείο εκείνο στην παρέα προστέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Κάθισε, Γιάννη» είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε χώρο στον καναπέ. «Υπουργέ, καλώς ήρθες στη Νέα Δημοκρατία» φώναξαν κάποιοι από τους βουλευτές που είχαν κρεμαστεί σαν τσαμπιά πάνω από τον καναπέ. «Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά στη ζωή μου βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο πολλούς Νεοδημοκράτες» είπε ο κ. Στουρνάρας και όλοι ξέσπασαν σε γέλια.

Ο υπουργός πάντως είχε κέφια. «Με πήρε η μάνα μου νωρίτερα και με ρώτησε: “Θα μου κόψεις κι εμένα το ΕΚΑΣ, παιδί μου;” “Τι σε νοιάζει, ρε μάνα; Αφού εσύ παίρνεις νοίκια”» είπε ο κ. Στουρνάρας, προκαλώντας νέο κύκλο γέλιων.

Μετά τα γέλια όμως άρχισαν και τα σοβαρά. Στο περιθώριο της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους βουλευτές κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν ότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θέλουν τον Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, αλλά η απόφαση θα είναι αποκλειστικά δική του. Λίγο αργότερα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκάλεσε αίσθηση με την «επιθετικότητα» εναντίον του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. «Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Το πακέτο έχει σχεδόν κλείσει. Η τρόικα πήρε πίσω σχεδόν όλα όσα ζητούσε στα εργασιακά.

Θα τα φέρουμε στη Βουλή και η ΔΗΜ.ΑΡ. ας τα καταψηφίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο θα έρθουν στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι -πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα- θα έρθει στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα (prior actions), στο οποίο θα ενταχθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα εργασιακά, ενώ στον Προϋπολογισμό θα ενταχθούν τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο Βρούτσης
Λίγο αργότερα, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης περιέγραψε σχεδόν ολόκληρο το πακέτο για τα εργασιακά. «Πετύχαμε τρία πράγματα: Κρατήσαμε τις τριετίες που ήταν ήδη χαμένες από το προηγούμενο Μνημόνιο, πετύχαμε η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μην μπει στο νέο Μνημόνιο, πετύχαμε πολλά όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Πετύχαμε να προασπίσουμε το ενδεχόμενο απόλυσης, εστιάζοντας σε αντικίνητρα για όσους εργάζονται σήμερα. Οσοι έχουν 16 χρόνια εργασίας θα λάβουν 12 μήνες. Οσοι έχουν περισσότερα χρόνια, π.χ. 24 χρόνια, θα λάβει ο εργαζόμενος αποζημίωση με βάση τα 24 χρόνια, όμως για κάθε έτος πάνω από τα 16 θα μπαίνει πλαφόν 1.800 ευρώ και όχι 576 που ήθελε αρχικά η τρόικα» είπε ο κ. Βρούτσης.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου