Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ξεκινά τη Δευτέρα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινά τη Δευτέρα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσηςΤη Δευτέρα ξεκινά η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά και η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, με την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης. Αντίθετα, το πετρέλαιο κίνησης προβλέπεται να μειωθεί κατά 10 λεπτά περίπου το λίτρο.
Ωστόσο, οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, που πραγματοποιήσαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Οικονομικών, ζητώντας να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, απειλούν να μην διακινήσουν πετρέλαιο θέρμανσης από την προσεχή εβδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φορολογικά - τελωνειακά ζητήματα.
Περιλαμβάνουν, επίσης, την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων με στόχο να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.
 Η τιμή του πετρελαίου είναι έως 40% ακριβότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα (το Μάιο οπότε σταμάτησε η διάθεσή του η μέση τιμή ήταν 1,04 λεπτά το λίτρο, ενώ στη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής περιόδου είχε πέσει κάτω και από το 1 ευρώ) και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Είτε γιατί οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, κλιματιστικά, κλπ.) είτε επειδή σε πολλές πολυκατοικίες έχει ληφθεί απόφαση να μη γίνει χρήση της κεντρικής θέρμανσης.
Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι με τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2000 πρατήρια καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου