Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα: Η χώρα των “φοροφυγάδων και παράνομων”

Γράφει λοιπόν μια φίλη στο facebook, σχετικά με την επιχειρηματική και φορολογική περιπέτεια ενός γνωστού και φίλου της στην επαρχεία:
«...Έχω ένα γνωστό. Μια μικρή επιχείρηση είχε, σε επαρχιακή πόλη στα βόρεια. Μα δεν άντεξε στην κρίση. Την έκλεισε με την αξιοπρέπεια του συνειδητού πολίτη, αφού προηγουμένως πλήρωσε τα πάντα, ΟΑΕΕ, ΦΠΑ, Επιμελητήρια τα πάντα.
Βοήθησε και η οικογένεια η αλήθεια είναι, κάτι ο πατέρας, κάτι η μάνα τα κατάφεραν. Στην ανεργία λοιπόν ο γνωστός μου και άκρως απελπισμένος από την όλη κατάσταση, δέχτηκε μια “πρόσκληση΄ από τη Δ.Ο.Υ. της περιοχής του, να προσκομίσει τα βιβλία του
και τα τιμολόγιά του για έλεγχο.
Τα πήρε και πήγε αναρωτώμενος, μια που όλα είχαν ελεγχθεί κατά το κλείσιμο των βιβλίων του λίγους μήνες νωρίτερα. Ακούστε, του είπανε, αγοράζατε πρώτη ύλη από τον Α, που αγόραζε από τον Β, που αγόραζε από τον Γ που εισήγαγε στη χώρα λαθραία και εξέδιδε εικονικά τιμολόγια!!!!
Και τι είμαι εγώ, τους απάντησε, ο Ηρακλής Πουαρό για να ξέρω από που αγόραζε ο κάθε προμηθευτής μου, και το ποιόν του προμηθευτή του προμηθευτή μου; Εγώ έχω τιμολόγια και το καταθετήριο της Τράπεζας για κάθε αγορά που πραγματοποίησα.
Ναι, του εξήγησαν, αλλά ο νόμος είναι σαφής: ευθύνονται, όλοι οι εμπλεκόμενοι και για το λόγο αυτό θα σας επιβληθεί πρόστιμο 300.000 ευρώ. Αν πάτε στο Δικαστήριο πρέπει προηγουμένως να καταβάλλετε το 50% του προστίμου και αν δικαιωθείτε αμετακλήτως, θα σας επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Έμεινε να τους κοιτά αποσβολωμένος από το μεγαλείο της παράνοιάς τους!!!!!
΄Θα είμαι κι εγώ στις λίστες με τους φοροφυγάδες΄, μου είπε, ΄αφού μόλις βεβαιωθεί το πρόστιμο θα τους χρωστώ 300.000 ευρώ!!! κι ας μην έχω δει ποτέ μου τόσα λεφτά με τα μάτια μου΄”.
Υποθέτω, ότι ο κάθε ένας θα έχει κάποια παρόμοια ιστορία να διηγηθεί ή κάποια παρόμοια περιπέτεια που έχει περάσει ο ίδιος. Πέραν από την αγανάκτηση, την ταλαιπωρία και το αίσθημα της αδικίας και πικρίας που έχει αποκομίσει αυτός ο συμπολίτης μας από την κεντρική εξουσία, υπάρχει και ένα άλλο θέμα.
Παρακαλώ ενθυμήστε κάτι που έγραψα πριν μερικές μέρες.  “Φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν,δεν θα πληρωθούν (ΙΙ)”.
Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ. Για ποιο λόγο; Διότι αυτά τα ποσά δεν θα εισπραχτούν ποτέ και η οφειλή αυτή θα εμποδίσει τους πολίτες αυτής της χώρας να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Οι Έλληνες πολίτες που χρωστούν στο δημόσιο, δεν θα μπορούν να δουλέψουν, να ξεκινήσουν μια καινούργια επιχείρηση, να πάρουν δάνειο, πιστωτική κάρτα ή ακόμα και να βγουν στον δρόμο, φοβούμενοι μην τους συλλάβει κανείς για χρέη προς το δημόσιο.
Εν ολίγοις, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αυτής της χώρας θα παραμείνει  ανενεργό, διότι θα μείνει αποκλεισμένο από την οικονομική δραστηριότητα αυτής της χώρας, στο όνομα του ότι χρωστά λεφτά στο δημόσιο.
Αυτός λοιπόν ο ταλαίπωρος Έλληνας πολίτης, που αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρηση του, λόγω της κρίσης, όχι μόνο έχει μπλέξει χωρίς να το ξέρει και χωρίς να το θέλει, αλλά δεν θα βρει την ψυχική του ηρεμία στον αιώνα τον άπαντα, ή μέχρι να φύγουν από τις θέσεις τους, άπαντες που είναι υπεύθυνοι για την φορολογική νομοθεσία που έχουν φτιάξει σε αυτή τη χώρα.
Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό είναι το εξής.
Αυτός ο Έλληνας πολίτης, πέραν του ότι έχει βρει τον μπελά του, δεν θα έχει ποτέ ξανά δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του να κάνει το οτιδήποτε. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχει κάποια λεφτά να ξεκινήσει κάτι καινούργιο από την αρχή, δεν θα μπορέσει, διότι δεν θα έχει ποτέ αρκετά λεφτά για να πληρώσει το πρόστιμο στην εφορία για να μπορεί να προσπαθήσει να ξεκινήσει κάτι από την αρχή.
Το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί στο επιχειρηματικό περιθώριο. Θέλει δεν θέλει, έχει δεν έχει το κουράγιο να προσπαθήσει ξανά και έχει δεν έχει τα κεφάλαια για μια καινούργια προσπάθεια. Το ελληνικό κράτος, με την υποκρισία που το χαρακτηρίζει και στο όνομα του ότι δεν διαγράφουμε οφειλές φοροφυγάδων, δεν θα του δώσει ποτέ μια δεύτερη ευκαιρία. Άσε που μπορεί να τον συλλάβουν τον άνθρωπο και ανά πάσα στιγμή.
Ως εκ τούτου, οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την οικονομία (τα φυσικά πρόσωπα) δεν θα μπορούν (και να το θέλουν) να αναλάβουν ξανά ρίσκο και να επενδύσουν, με αποτελέσματά να μην μπορεί η οικονομία αυτή να κάνει “ορθοπεταλιά” (να κάνει kickstart δηλαδή), ποτέ ξανά.
Και αυτό θα επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας αυτής, τόσο όσο δεν φαντάζονται, όλοι αυτοί που έχουν επινοήσει όλες αυτές τις ηλίθιες νομοθεσίες.
Και η πλάκα είναι ότι πολλοί πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών (κυρίως βέβαια του δημοσίου τομέα), αγνοώντας ότι, όχι μόνο ότι δεν θα επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα όλα αυτά, αλλά και ότι σκάβουν και οι ίδιοι οι πολίτες τον λάκκο τους, διότι η οικονομία στο σύνολο ποτέ δεν θα αναρρώσει.
Πως να αναρρώσει άλλωστε, όταν έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που δημιουργεί φοροφυγάδες και ένα νομικό σύστημα που δημιουργεί παράνομους.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου