Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η συμμαχία Μόσχας-Ιράκ-Συρίας, ανησυχεί τις ΗΠΑ-Τουρκία.


Η συμμαχία Μόσχας-Ιράκ-Συρίας, ανησυχεί τις ΗΠΑ-Τουρκία.

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στη Συρία, φαίνεται πως ενώνουν τις χώρες που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ. Ρωσία, Ιράκ και Συρία δείχνουν να συμμαχούν εναντίον της Άγκυρας με την Τουρκία.

Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΓΟΡΑΣΕ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΥΨΟΥΣ 4.4 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

      Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Μαλίκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα υπέγραψε μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμβόλαιο αγοράς όπλων ύψους 4.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα που
ανησυχεί για την πτώση του Άσαντ, υπέγραψε αυτή στη στρατηγικής συμμαχίας συμφωνία με τη γειτονικής χώρα της Συρίας, το Ιράκ. Θεωρείται η μεγαλύτερη μεταφορά όπλων, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βαγδάτη.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίες και τις βαριές κατηγορίας του Μαλίκι, κατά της πολιτικής της τουρκικής πολιτικής για τη Συρία ξεκίνησε ένα μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι.
     Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΕΒΑΛΛΕ ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΤΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή να του μεταφέρει τις ευχές του για τα εξηκοστά γενέθλια του. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στον Ερντογάν πως «λόγω φόρτου εργασίας» δεν θα μπορούσε να πραγματοποίηση το ταξίδι του το οποίο ήταν προγραμματισμένος για τις 14 Οκτωβρίου. Η είδηση αυτή , «πάγωσε» την Άγκυρα που αντιλήφθηκε πως η Μόσχα με αυτόν τον τρόπο έδειχνε την ενόχληση της , για την πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ «ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ» ΤΩΝ ΗΠΑ
      Το βράδυ της Τετάρτης κορυφώθηκε η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία με την Τουρκία. Τουρκικά μαχητικά υποχρέωσαν επιβατικό αεροσκάφος το οποίο κατευθύνονταν από τη Μόσχα στη Δαμασκό, καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως μετέφερε όπλα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν τριανταπέντε επιβάτες, από τους οποίους οι 17 ήταν Ρώσοι υπήκοοι.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας, με τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού και αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να ξεκινούν ελέγχους στις αποσκευές. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως στο αεροσκάφος βρέθηκαν , ανταλλακτικά τα οποία ενδέχεται να είναι μέρος πυραυλικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.
     Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη χώρα μας , Ανακοίνωσε πως « στο αεροσκάφος υπάρχουν είδη, τα οποία δεν είναι νόμιμα» . Ο ίδιος, τόνισε πως το θέμα αυτό «δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.»
       Η τουρκική εφημερίδα Milliyet πάντως αναφέρει πως τα τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν μετά από πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, για πιθανή μεταφορά όπλων από τη Ρωσία στη Συρία από το συγκεκριμένο αεροσκάφος.
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου