Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δίνουν παράταση στη Πορτογαλία, εξελίξεις και για Ελλάδα

Δίνουν παράταση στη Πορτογαλία, εξελίξεις και για ΕλλάδαΣε μια εξέλιξη που αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει παράταση ενός έτους στη Πορτογαλία με σκοπό να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά της. Μετά την αποδοχή μέτρων διαφορετικού χαρακτήρα αλλά ίδιου αποτελέσματος όσον αφορά τα έσοδα, τώρα οι Ίβηρες παίρνουν σημαντική παράταση. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την τροποποίηση των όρων που διέπουν τη βοήθεια προς τη Λισσαβόνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναφορικά με την
εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη Λισσαβόνα. Επίσης, τροποποιούνται οι συστάσεις προς την Πορτογαλία για τα μέτρα που πρέπει να λάβει για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ. Αντί να για το 2012 και το 2013, η Λισσαβόνα έχει τώρα έως το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Αναλυτές σημειώνουν πως το γεγονός θεωρείται προάγγελος εξελίξεων και για την ελληνική περίπτωση και συγκεκριμένα για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν πως το ελληνικό πρόβλημα θα απομονωθεί και δεν θα αντιμετωπισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου