Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τι κρύβει η «ευαισθησία» της Μέρκελ



Οταν ακούει κάποιος Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλάνε με συμπόνοια για την Ελλάδα, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί ακόμη περισσότερο για το μέλλον του πετσοκομμένου μισθού του. Παραμονές της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα -που ήδη μοιάζει με καζάνι που βράζει, όχι λόγω καύσωνα αλλά λόγω της κρίσης που χτυπάει «κόκκινο»- τόσο η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και στελέχη του κόμματός της έσταζαν... μέλι για τη χώρα μας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κατά την ομιλία της σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ροστόκ, η Ανγκελα Μέρκελ, αφού αναφέρθηκε με... πόνο ψυχής στα υψηλά ποσοστά ανεργίας της Ισπανίας και
στις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι Ελληνες πολίτες, στη συνέχεια φρόντισε να γίνει πιο συγκεκριμένη. «Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ επισήμανε ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της πολιτικής της για την αντιμετώπιση της κρίσης και της προσπάθειάς της να συνδεθεί η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες με αυστηρούς όρους.

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα πάντως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά «μια πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει υποβληθεί σε έντονη πίεση λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της» δήλωσε στην «Bild» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, μέσω της κυριακάτικης «Die Welt», ζήτησε από τη Μέρκελ να καταστήσει σαφές στους Ελληνες ότι «μπορούν να υπολογίζουν στη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον δύσκολο δρόμο που τους μένει να κάνουν». Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για λογαριασμό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Η λέξη «αλληλεγγύη» χρησιμοποιήθηκε ακόμη κι από τον Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος συνήθως ακολουθεί αυστηρή γραμμή σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον, τέλος, είχε η τοποθέτηση του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, κι αφού αναφέρθηκε στο «σημάδι γερμανοελληνικής αλληλεγγύης», σημείωσε ότι η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Με την άποψη αυτή όμως διαφώνησαν οι δύο αντιπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Φουξ και Μίκαελ Μάιστερ, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει ότι το ταξίδι της καγκελαρίου δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας προς την ελληνική πλευρά.


Γιώργος Τραπεζιώτης



(Κ)Αγκελα... κάγκελα, παντού!
Φρούριο το κέντρο με 7.000 αστυνομικούς και κλειστούς δρόμους

Σε απόρθητο φρούριο θα μετατρέψει αύριο το κέντρο της Αθήνας η Ελληνική Αστυνομία για... χάρη της Ανγκελα Μέρκελ. Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός... πολέμου, προκειμένου η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου να κυλήσει ομαλά και χωρίς... παρατράγουδα.

Το τρίγωνο Χίλτον - Καλλιμάρμαρο - Ομόνοια θα θυμίζει πόλη-φάντασμα, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να προσεγγίσει το εσωτερικό του, ενώ, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή ασφυξία σε όλους τους περιφερειακούς δρόμους. Οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί δεν θα φτάσουν ποτέ μπροστά από τη Βουλή και αυτό γιατί στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται ότι τα μπλόκα των αστυνομικών θα «στηθούν» χαμηλά στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου αποκόπτοντας έτσι κάθε πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος.

Για χατίρι της Μέρκελ θα ερημώσει μέχρι και η Αττική Οδός! Νωρίς το μεσημέρι, όταν θα τη διασχίσει η αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τη Γερμανίδα καγκελάριο, αποφασίστηκε ότι δεν θα κυκλοφορεί κανένα άλλο όχημα. Από αέρος τις ενέργειες θα συντονίζει το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και σε γερμανικούς «στόχους», όπως η πρεσβεία της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να επανέλθει και το μέτρο των προληπτικών προσαγωγών ατόμων που θα θεωρηθούν ύποπτα.

Στην Αθήνα ήδη βρίσκονται και περίπου 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από την περιφέρεια, καθώς αυτό που θέλουν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα ΜΑΤ της Αθήνας να είναι ξεκούραστα την Τρίτη. Ετσι, όσες δυνάμεις ήρθαν από την περιφέρεια ήδη από χθες το απόγευμα έχουν αναλάβει όλες τις στατικές υπηρεσίες των... Αθηναίων συναδέλφων τους, προκειμένου αυτοί να αφιερωθούν στην προετοιμασία των μέτρων της Τρίτης. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των σχεδίων θα διαδραματίσουν τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και οι άνδρες των ΕΚΑΜ, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ακροβολισμένοι στις ταράτσες διαφόρων κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Περισσότερες λεπτομέρειες από το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. δεν έγιναν γνωστές για λόγους ασφαλείας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η Αστυνομία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή αποστολή.


Νίκος Δεμισιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου