Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ Το στοίχημα Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής

Το στοίχημα Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής
Η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ το νωρίτερο δυνατό αποτελεί το στοίχημα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που φθάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ανγκέλα Μέρκελ ενώ χθες ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στην σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Βουκουρέστι.
Αν και οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να μετατεθούν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του
Νοεμβρίου ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην ανάγκη να γίνει η εκταμίευση της δόσης νωρίτερα εφόσον μάλιστα υπάρχει και η βασική συμφωνία της τρόικας για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η παρατεταμένη ύφεση αλλά και οι σημαντικές πρόοδοι που έχει παρουσιάσει η χώρα θα είναι τα κύρια επιχειρήματα όπως και ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια, υπογραμμίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης με ένα νέο κούρεμα του χρέους θα άλλαζε τα μέχρι στιγμής δεδομένα της χρηματοδότησης.
Ωστόσο προτεραιότητα είναι η εκταμίευση των 31,5 δισ. για να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του στη χθεσινή του ομιλία στους ηγέτες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και ότι “από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής και πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία: Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο...
Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες!”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν ακόμη να γίνουν πολλά “για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία”. Για άλλη μία φορά έδωσε έμφαση στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη αφού χωρίς αυτά η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και στο μεγαλύτερο χρέος.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. “Οι άνθρωποι βεβαίως υποφέρουν, μα πρέπει να διατηρήσουν την Ελπίδα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που δίνει νόημα στις θυσίες τους και προοπτική στο μέλλον τους. Με την ελπίδα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες. Χωρίς ελπίδα, επέρχεται η κοινωνική αναταραχή, που τρέφει τον εξτρεμισμό και το χάος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου