Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την απεργία πείνας Κούρδων κρατουμένων


 

Μία ολοένα επεκτεινόμενη απεργία πείνας από εκατοντάδες στελέχη κουρδικών οργανώσεων που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας εντείνει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα της συγκεκριμένης εθνικής μειονότητας, ώστε να αποφευχθεί μία επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.Περίπου 900 κρατούμενοι σε πάνω από 50 φυλακές συμμετέχουν στην διαμαρτυρία, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με κύριο αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης για τον ηγέτη του κουρδικού σκοπού Αμπντουλάχ
Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στον Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

Οι περισσότεροι από τους απεργούς πείνας έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στο Κόμμα Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), ή σε μία συνεργαζόμενη με αυτό ιρανική παράταξη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙHD) Οζτούρκ Τουρκντογάν.

Ο ίδιος τόνισε πως οι απεργοί καταναλώνουν μόνον ζαχαρωμένο και αλατισμένο νερό, όπως και βιταμίνες, προσθέτοντας πως σύντομα η υγεία τους θα αρχίσει να επιδεινώνεται, καθώς η απεργία πείνας έχει εισέλθει στην 42η ημέρα της.

«Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 40ή ημέρα αποτελεί ένα κρίσιμο όριο αφού ενδέχεται να παρουσιασθούν σημάδια μίας μόνιμης βλάβης. Εάν συνεχιστεί στις 70, 80, ή και 90 ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν και θάνατοι», προειδοποιεί ο Τουρκντογάν.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, θα πρέπει να δοθεί άδεια στους γιατρούς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στους απεργούς πείνας και προειδοποίησε κατά μίας πιθανολογούμενης βίαιης παρέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας ώστε να τερματισθεί η διαμαρτυρία, δεδομένου του αλγεινού και άκαρπου ιστορικού προηγουμένου σε αντίστοιχες απεργίες.

«Ο εφιάλτης που καραδοκεί είναι σαφής: εάν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι παραμείνουν ασυγκίνητοι, πάνω από χίλιοι νέοι θα βαδίζουν αργά-αργά προς τον θάνατο», τονίζεται σε έκκληση που υπογράφουν πάνω από 100 ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και συγγραφείς και δημοσιεύεται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διανοούμενοι αυτοί καλούν την 'Αγκυρα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα στα δικαστήρια και η κουρδική γλώσσα να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τις τελευταίες ημέρες στην απεργία πείνας συμμετέχει ένας φυλακισμένος βουλευτής, όπως και ο κρατούμενος δήμαρχος της πόλης Βαν, αμφότεροι μέλη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), του σημαντικότερου κόμματος που εκπροσωπεί την μειονότητα.

Το ΒDP είχε συνομιλίες σχετικά με την απεργία πείνας με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει απλώς συμβολικό ρόλο στην πολιτική ζωή, αλλά όχι με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή με άλλα μέλη της κυβέρνησης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως «παρακολουθεί στενά την απεργία και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου