Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και σε δαπάνες για την Υγεία και τους ΟΤΑ

Επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και σε δαπάνες για την Υγεία και τους ΟΤΑ Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η τρόικα. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο, οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επαναδιατύπωσαν τις ενστάσεις τους για μειώσεις δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου σε υπουργεία και σε τομείς όπως η Υγεία, η Αμυνα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Ζήτησαν μάλιστα να αντικατασταθούν από «σίγουρες» περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Επανέφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ζήτημα της κατάργησης των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ και της επιβολής των κλιμακωτών μειώσεων στις συντάξεις χαμηλότερα των 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική μαζί) που προβλέπεται στη συμφωνία
της κυβέρνησης.
Επίσης ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις για το φορολογικό πακέτο το οποίο παραμένει ανοιχτό. Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν στο ζήτημα των απολύσεων προβάλλοντας την άποψη πως με την εφαρμογή του μοντέλου της διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν θα προκύψει άμεσο δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως αργά χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως «η τρόικα ζητά να περικοπούν ξανά από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα 2 δισ. ευρώ». Προσέθετε ότι επιπλέον ζητά νέες διευκρινίσεις για σειρά παρεμβάσεων.
Η τρόικα ζήτησε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας
Η τρόικα ζήτησε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας
Οπως γίνεται αντιληπτό, η τρόικα ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, κάτι βέβαια που δεν μπορούσε να αποδεχτεί ο υπ. Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να ξεπεράσει τον νέο σκόπελο συστήνοντας στην τρόικα να προχωρήσει σε επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να ενημερωθεί αναλυτικότερα για την αποδοτικότητα των περικοπών που θα προκύψουν από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Αφού λάβουν τις αναγκαίες πληροφορίες, αναμένεται νέο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών πιθανότατα αύριο Τετάρτη, για να διαπιστωθεί εάν έχει επέλθει κάποια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Στα 2 δισ. η διαφορά
Πάντως, πηγές της τρόικας σημείωναν χθες το βράδυ πως σε αμφισβήτηση είναι μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης πολύ υψηλότερης των 2 δισ. ευρώ τόσο από το πακέτο περιστολής των δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ όσο και από το αντίστοιχο των φορολογικών εσόδων 3 δισ. ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν πως οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε οριακό σημείο, με το σκεπτικό ότι αφενός οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί και αφετέρου τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
«Μπορεί κανείς να μιλήσει για μία παρτίδα σκληρού πόκερ. Ή θα πάμε σε συνολική λύση σύντομα ή δεν θα αποφύγουμε νέο γύρο καθυστερήσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Προσέθεταν πως ο λόγος για τον οποίο η τρόικα συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις είναι γιατί εκτιμά πως τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα σε Αμυνα, Υγεία, Αναδιάρθρωση Δημοσίου και ΟΤΑ δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου