Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΦ Αναστέλλονται οι εξαγωγές φαρμάκων για να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά

Αναστέλλονται οι εξαγωγές φαρμάκων για να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά
Η κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά όλες τις εξαγωγές φαρμάκων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση μείωσε πρόσφατα τις τιμές των φαρμάκων για να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των περικοπών της δαπάνης στον κλάδο, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΕΟΦ Ιωάννης Τούντας έστειλε επιστολή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας τους να μην λαμβάνουν υπόψη την τελευταία μείωση τιμών στην Ελλάδα για τον καθορισμό του δικού τους δελτίου τιμών.
Η κίνηση αυτή εντείνει την κρίση που σιγοβράζει τα τελευταία δυο χρόνια στον κλάδο, μετά τις
διαδοχικές μειώσεις στις τιμές. Το χαμηλό κόστος των φαρμάκων έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο για τους χονδρεμπόρους, που αγοράζουν φτηνά σκευάσματα και τα επανεξάγουν με μεγαλύτερο κέρδος.
Αυτό το λεγόμενο «παράλληλο εμπόριο» φαρμάκων επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των κανόνων για ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.
Με το ένα τέταρτο ή περισσότερο του συνόλου των φαρμάκων που στέλνονται στην Ελλάδα να επανεξάγονται σε υψηλότερες τιμές σε αγορές όπως της Γερμανίας, η διαθεσιμότητά τους στην ελληνική αγορά έχει φθάσει σε οριακό σημείο.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε σε επιστολή του προς τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου την Τρίτη - σε αντίγραφο της οποίας είχε πρόσβαση το Reuters - ότι πρότεινε την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών ώστε να παραμείνουν τα αποθέματα στην Ελλάδα και να αποφευχθούν οι ελλείψεις στην αγορά, μετά τις νέες μειώσεις στις τιμές.
Η σχετική ανακοίνωση έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (www.eof.gr).
Οι νέες μειώσεις των τιμών αποσκοπούν στην εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα γενόσημα, αλλά ο ΕΟΦ είπε ότι η λίστα του περιείχε «λάθη» και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες ως σημείο αναφοράς για να καθορίσουν τις δικές τους τιμές.
Ο Τούντας είπε ότι το «έκτακτο μέτρο» για την αναστολή των εξαγωγών όλων των φαρμακευτικών προϊόντων έχει άμεση ισχύ. Ο ΕΟΦ πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της απόφασης και πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι έτοιμος να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες για την επιβολή της.
Το παράλληλο εμπόριο και οι τιμές αναφοράς αποτελούν πονοκέφαλο για τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς η Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει κάθετα τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου να επιτύχουν τους σκληρούς δημοσιονομικούς τους στόχους. Οι μειώσεις αυτές έχουν επηρεάσει τις τιμές των σκευασμάτων και σε άλλες χώρες.
Ένας τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις τιμές στην Ευρώπη είναι η προσφορά εκπτώσεων και προγραμμάτων «εγγύησης επιστροφής χρημάτων» που έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές στις λίστες, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο ευνοϊκές για τα εθνικά συστήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου